3,5 milliós lélegeztetőgépet kapott ajándékba a PTE sürgősségije

2020. július 1. 16:48 2020. júl. 1. 16:48

Modern lélegeztetőgépet adományozott a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának a pécsi székhelyű Kontakt Elektro Kft. , melyet szerda délután vett át a Pécsi Tudományegyetem vezetése. A pécsi sürgősségin évente több mint ötvenezer beteget kezelnek, az itt működő lélegeztetőgépek napi szinten mentenek életeket.

Az egyetem tájékoztatás Kontakt Elektro Kft. egy 38 éves családi vállalkozás, mely elsődlegesen ipari létesítmények és berendezések villamos-automatizálásával foglalkozik. Hirth Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta, hogy a lehetőségeikhez mérten, a koronavírus járvány elleni küzdelemben segítsék az egészségügyi ellátást, ezért a COVID-19 kezelésének egyik legfontosabb eszközével ajándékozták meg a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályát.

Fotó: PTE/UnivPécs

A mintegy 3,5 millió forintot érő lélegeztetőgépet egy ezen a piacon ismert német cég gyártotta. Az Oxylog 3000 Plus típusú gép magas tudásszinttel, az egyik legszéleskörűbb lélegeztetési tulajdonságokkal rendelkezik, az invazív és non-invazív lélegeztetést is egyaránt biztosítani tudja. Alkalmas sürgősségi osztályokon, mentőautókban való használatra, vagy akár a helikoptereken is biztosítani tudja a biztonságos betegellátást.

Miseta Attila, a PTE rektora, Betlehem József, a PTE rektorhelyettese és Endrei Dóra, a PTE KK elnökhelyettese az ünnepélyes átadás keretében köszönte meg a cég nagylelkű felajánlását, és segítőkészségét. Elhangzott, hogy a pécsi sürgősségin igen nagy jelentősége van minden egyes lélegeztetőgépnek, ugyanis több mint ötvenezer beteget látnak el ezen az osztályon évente, és a lélegeztetőgépek, melyek nagyon magas óraszámban üzemelnek, gyakorlatilag minden nap életeket mentenek.

Fotó: PTE/UnivPécs

A közlemény felidézi, a Pécsi Tudományegyetem élharcosa volt a koronavírus elleni küzdelemnek, hiszen az elsők között állítottak fel Koronavírus Ellátó Központot, emellett a Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Laboratóriumban határozták meg először hazánkban a vírus teljes genetikai kódját. A laboratóriumban napjainkban több mint 400 hatóanyagot vizsgálnak, melyek hatékonynak bizonyulhatnak a vírussal szemben.

Forrás: Pécsi STOP