400 milliót kaszált Fodor és Kapitány érdekköre

2020. március 9. 10:08 2020. márc. 9. 10:08

Szépen szaladt a szekér két ismert pécsi médiaszemélyiség háza táján az elmúlt években: a Fodor-Petrov József „Fodi” érdekköréhez sorolható cégek mintegy 317 milliót húztak be, Páva Zsolt volt kampányfőnökének, Kapitány Gergelynek az érdekeltségei 83 millió forinttal gyarapodtak. A két régi motoros médiás a közelmúltban közös vállalkozásba fogott: a frissen indult Pécs Aktuál.hu-nál érdekeltek, „buborékon kívüli tájékoztatást” ígérnek.

Olyan adatok jutottak el lapunkhoz, melyek két ismert pécsi médiaszemélyiség, Fodor-Petrov József „Fodi” és Kapitány Gergely érdekeltségeinek prosperálását mutatják be az elmúlt, fideszes éra viszonylatában.

Régi motorosok

Fodor és Kapitány neve február végén kezdett ismét pörögni a médiában, mikor elindult a Pécs Aktuál.hu. Kiadója a Fodor érdekeltségi körébe tartozó P1 Média Group Zrt., kreatív munkatársként pedig Kapitány Gergely van feltüntetve, aki Páva Zsolt korábbi kampányfőnöke volt, a Pécsi Médiaközpontot vezette a 2010-es évek elején, a megszűnt OkPécs! főszerkesztője is volt, jelenleg pedig a szegedi Fidesz-közeli, a KESMA-hoz tartozó Szegedma.hu főszerkesztője.

 Még 2014-ben írtuk meg, hogy Kapitány 2009-2014 között tanácsadóként, a Médiaközpont vezetőjeként, illetve egy akkor még az érdekeltségében álló cégen keresztül 73,2 millió forintot kapott a pécsi önkormányzattól, illetve a városi cégektől.

Fodor-Petrov József kapcsán az önkormányzat lapja írta meg a napokban, hogy többek között a Rádió 1 Pécs, a 101,7 Pécs FM, az I love Pécs magazin, az I Love Pécs Café is az érdekeltségébe tartozik, emellett benne van a pécsi önkormányzattal közösen alapított turisztikai cégben, az Irány Pécs NKft.-ben is. Decemberben a Média1.hu cikkezett arról, hogy a Fodor érdekeltségébe tartozó különböző cégek a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től (ZSÖK) 2014-től 2019 novemberéig nettó 216,9 millió forintot kaptak marketing-tanácsadásért, a Rádió 1 műsoraiban elhangzó tudósításokért, nyomdai kiadványok kiadásáért, médiavásárlásért, rádiós műsoridőért cserébe jártak.

Szereplők

Az általunk megszerzett dokumentumokban az alábbi cégekről találtunk adatokat.

Fodor-Petrov József érdekeltségei

  • Alisca Rádió Kft.: ez már nem létezik, átalakult a P1 Médiaügynökség Kft-vé pár éve.
  • P1 Médiaügynökség Kft.: Fodor-Petrov József ügyvezető, valamint tulajdonrésze van a cégben
  • P1 Magazine Média Kft.: Fodor-Petrov József ügyvezető, tulajdonos a Mambó Rádió Kft., ez utóbbiban tulajdonrésze van Fodornak
  • P1 Media Group Zrt.: vezérigazgató, egyedüli tulajdonos Fodor-Petrov József
  • P1 Promotion Bt.: ügyvezető Fodor-Uhrin Beáta, Fodor-Petrov József volt felesége, tulajdonos Fodor-Uhrin Beáta (beltag) és Uhrin Györgyné (kültag; Fodor-Petrov József volt anyósa)
  • P1 Sales House Kft.: ügyvezető Fodor-Petrov József, tulajdonos a P1 Médiaügynökség Kft.
  • Mambó Rádió Kft.: ügyvezető Fodor-Petrov József, tulajdonrésze van a cégben
  • P1 Rádió Kft.: 2019 nyaráig Uhrin Györgyné, Fodor volt anyósa volt a tulajdonos, cég ügyvezetője és tulajdonosa jelenleg Kardos Orsolya.

(A P1 Rádió Kft. kapcsán még decemberben írta meg a Média1.hu, hogy a Fodor által vezetett Rádió 1 Pécs mögötti cég, a Mambó Rádió Kft. „összebútorozva” működik a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-vel. A portál rámutatott, mindkét rádió ugyanazon a pécsi címen működik, a telefonos elérhetősége is azonos, továbbá szoros kapcsolatra utalnak a rádiós cégek megjelenésében is hasonló honlapjai is, egymást is reklámozzák. Tavaly decemberi állás szerint - ekkor íródott a cikk - a Rádió 1 Pécs reklámidejét a P1 Media Group Zrt. értékesíti, ahol Fodor vezérigazgató és tulajdonos. A Média1.hu megjegyezte, Fodor a Rádió 1 jogi képviselőjén keresztül sajtópert lengetett be, mivel szerinte személye nem köthető a P1 Rádió Kft.-hez. Úgy tudjuk azonban, hogy az ügy egyelőre nem ment tovább, így összesítésünkben a P1 Rádió Kft-t mi is Fodor érdekeltségi holdudvarához soroltuk.)

Kapitány Gergely érdekeltségei

  • K &K Produkció Bt.: ügyvezető Kapitány Gergely, beltag Kapitány Gergely
  • BL Media & PR Ügynökség Kft.: ügyvezető Kapitány Gergely, tulajdonrésze van a cégben (és az e-cegjegyzek.hu szerint van a cégnél 2017-ből egy NAV-os végrehajtás bejegyezve)

Pénzeső

A lapunk birtokába jutott adatok szerint Fodor és Kapitány érdekeltségei 2009-2019 között 56 107 469 forintot húztak be a szűken vett pécsi önkormányzattól, nem számolva városi cégeket. Kapitány érdekeltségei, a K & K Produkció Bt. és a BL Media & PR Kft. 52 milliót kaszáltak, ezen felül 2015-ban 1 959 969 forint megbízási díjnak örülhetett a volt kampányfőnök.

Fodor-Petrov József P1 Médiaügynökség Kft-je itt csak 1,8 milliót keresett, azonban a Pécsi Kommunikációs Központ háza táján már jobban csörgött a kassza az érdekeltségeit illetően: az Alisca Rádió Kft., a P1 Médiaügynökség Kft., a P1 Rádió Kft., a P1 Sales House Kft. és a P1 Magazin Kft. összesen 41 millió forintot kasszírozott 2015-2019 között.

A két médiaszemélyiség érdekkörei 2014-2019 között a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Tüke Busz Zrt., valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kapcsán is tevékenyek voltak, e három városi társaságtól összesen 303 199 923 Ft. vándorolt a cégekhez. Kapitány érdekköre 29 milliót, Fodor holdudvara 274 millió forintot húzott be.

Lapunk információi szerint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. esetén érdekes helyzet állt elő. A városi cég 2019-2021 között megbízási keretszerződést kötött a P1 Rádió Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-vel rádió- és televízióműsor-készítésére, sugárzására és műsoridő biztosítására. A cég a P1 Média Group csoport tagja, tevékenységének fő eleme a rádiózás.

A P1 Groupnak szintén tagja a P1 Sales House Kft., melynek fő tevékenysége a médiareklám, és mely azzal volt megbízva, hogy a ZSÖK képviseletében szerezze be a hirdetéseket.

Magyarán adott egy cégcsoport, melynek egyik tagjával (P1 Rádió Kft.) leszerződött a ZSÖK műsorgyártásra, a másik tagja (P1 Sales House Kft) pedig a városi cég nevében, kvázi médiatanácsadói szerepkörben azt javasolta, hogy a szükség van a P1 Rádió Kft. munkájára, ugyanannak a pécsi önkormányzati társaságnak a pénzéért.

Összegzésként megállapítható, hogy a Fodor-Petrov József érdekkörébe sorolható cégekhez közel 317 millió forint érkezett 2014-2019 között a fideszes önkormányzattól, illetve városi cégektől. Kapitány Gergely érdekeltségei 2009 és 2019 között mintegy 83 millió forinttal gyarapodtak a kormánypárti vezetésű éra alatt. A két médiaszemélyiség érdekköre így az általunk megszerzett adatok alapján mintegy 400 millió forintot kaszált. Fodor és Kapitány új, közös médiaprojektje „buborékon kívüli tájékoztatást” ígér. A fentiek alapján kijelenthető, hogy van miből.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP