Régi motoros fideszesek indítottak új újságot Pécsen

2020. február 24. 19:14 2020. feb. 24. 19:14

Pécs Aktuál címmel új online lapot indítottak a baranyai megyeszékhelyen, a lapot Fodor József "Fodi" cége adja ki, az egyik kreatív munkatárs pedig nem más, mint Kapitány Gergely, aki Páva Zsolt tanácsadója volt, a 2010-es évek elején a Pécsi Médiaközpontot vezette, egy szegedi fideszes online újságnak főszerkesztője már egy ideje.

Új lap kért magának helyet az amúgy sem egysíkú baranyai és pécsi médiapalettán, beköszönő cikkükben pedig a következő - állásfoglalásnak is tekinthető - mondatokat lehet olvasni:

"(...) szeretnénk visszatérni ahhoz a mára már szinte elfeledett hagyományhoz, miszerint egy lap feladata a tárgyilagos, korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes tájékoztatás. Őszintén törekszik arra, hogy minél több nézőpontból mutassa be a város történéseit, mentesen bármilyen érdekektől. Legfőképpen az újságíró saját, személyes, egyéni felfogásától.(...)"

Az impresszum szerint a lapot kiadó cég a P1 Media Group Zrt., amelynek az e-cégjegyzék adatai szerint a fő tevékenységi köre a konferencia és kereskedelmi bemutató szervezése, de a csomagolástól a rádióműsorok készítéséig széles a további tevékenységi körök felsorolása. A cégben Fodor-Petrov József a vezérigazgató, és ő az egyedüli részvényes is a Zrt-ben, amelyet 2018. novemberének elején jegyeztek be.

A vezérigazgatóhoz köthető több másik P1-gyel kezdődő cég (P1 Médiaügynökség Kft., a P1 Sales House Kft. és a P1 Magazine Kft. például) is. A fentebb felsoroltak cégekben ügyvezető, valamint van a cégekben tulajdonrésze közvetlenül (P1 Médiaügynökség Kft.), vagy közvetve (a P1 Magazine Kft-ben a Mambó Rádió Kft-n, míg a P1 Sales House-ban a P1 Médiaügynökség Kft-n keresztül) - írtuk korábbi cikkünkben

A fentebb felsorolt cégek a Média1.hu korábbi cikke szerint az elmúlt években (amikor még fideszes városvezetése volt Pécsnek) a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től (ZSÖK) 2014-től idén november 19-ig összesen nettó 216,9 millió forintot kaptak marketing-tanácsadásért, a Rádió 1 műsoraiban elhangzó tudósításokért, nyomdai kiadványok kiadásáért, médiavásárlásért, rádiós műsoridőért cserébe. 

Emellett a pecsma.hu cikke szerint "Fodor érdekeltségei közé tartozik többek között a Rádió 1 Pécs, a 101,7 Pécs FM, az I love Pécs magazin, az I Love Pécs Café, és benne van a pécsi önkormányzattal közösen alapított turisztikai cégben, az Irány Pécs NKft.-ben is."

Az impresszumban kreatív munkatársként megjelölt Kapitány Gergely is régi ismerős a pécsi médiatérben, ő a 2000-es években újságíróként és televíziós riporterként dolgozott, majd Páva Zsolt kampányfőnöke volt a 2009-es időközi és a 2010-es önkormányzati választáson. A 2010-es évek elején ő irányította a Pécsi Médiaközpontot (így alá tartozott az önkormányzati lap is), emellett több városi cégnek adott tanácsot. Később az általa alapított OkPécs című lapot vezette annak megszűnéséig, emellett a a szegedi Fidesz-közeli, a KESMA-hoz tartozó Szegedma.hu főszerkesztője is, utóbbi helyen a mai napig ezzel a titulussal szerepel az impresszumban. 2018-ban egy Zsolnay-gyárral kapcsolatos ügyben rágalmazás miatt elítélték és próbára bocsátották a Szabad Pécs korábbi cikke szerint.

A Pécs Aktuál főszerkesztője Szabó Sára, ő több évig dolgozott az önkormányzati lapnál, mint ahogy Fóris Gábor újságíró is. Mellettük Hári Judit Kinga van feltüntetve még az impresszumban programszerkesztőként.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP