460 fővel ugrott meg két hét alatt a baranyai igazolt fertőzöttek száma

2020. október 16. 14:56 2020. okt. 16. 14:56

Október 2-án még csak 712 beazonosított fertőzöttet tartottak nyilván Baranya megyében, október 16-án viszont a létszám már 1172 fő volt. 

Legutóbb két hete jelentkezett lapunk egy olyan összesítéssel, amelyben két hetes időintervallumot nézve, az adott pénteki igazolt fertőzötti létszámok változását mutattuk be. Először szeptember 18-án, majd október 2-án összegeztük az augusztus 21. óta a kormányzati fenntartású koronavirus.gov.hu Baranyára vonatkozó adatait.

A megyében nyilvántartott igazolt fertőzöttek létszámát augusztus 21-től követtük nyomon, mindig a pénteki napok adatait vettük alapul:

 

Mint látható, október 2-án 712 igazolt fertőzött volt Baranyában (ez a szám a megyében a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek létszámát mutatja), azóta pedig újabb két hét telt el, amelynek a pénteki számai a következők voltak:

 

Jól látható, hogy az október 2-ai 712 fő október 16-ra 1172 főre növekedett, vagyis két hét alatt 460 főnyi volt az ugrás a baranyai igazolt fertőzöttek létszámában.

Ahogy az előző két összesítő cikkünkben is jeleztük, abból a szempontból hiányos az összesítésünk, hogy nem tudjuk, hány aktív fertőzött van Baranyában, ezt ugyanis megyei szintre lebontva nem közli a kormány által fenntartott és frissített koronavirus.gov.hu, csak Budapest és vidék relációban van lebontva az országos aktív fertőzötti létszám. (Ha a gyógyultak és az elhunytak számát kivonjuk a napi fertőzött-összlétszámból, akkor kapjuk meg az aktív fertőzöttek számát.) Az országos aktív fertőzöttek létszáma a következőképpen alakult augusztus 21-től kezdve a vizsgált péntekeken:

 

Az is változtat a beazonosított fertőzötti létszámon, hogy adott napon mennyi vizsgálatot végeztek el: értelemszerűen kevés vizsgálat után kevés fertőzöttet lehet felfedezni, míg nagyobb darabszámú vizsgálat után nagyságrendileg több fertőzöttet találnak. Az Átlátszó adatvizualizációs aloldala, az Átló napi szinten viszi grafikonokra a koronavírus-adatok változásait (az adatok forrása a kormányzati honlap), többek közt az előző naphoz mért új mintavételek számát. Ez alapján szeptember 23-án volt a legtöbb mintavétel (az előző naphoz viszonyítva), akkor 13 461 darabot vettek le. Azóta viszont a szám fokozatosan csökken, az utóbbi napokban már volt olyan, hogy bőven 10 ezer alatt volt az új mintavételek száma.

Baranyában az utóbbi napokban a Mohácsi Kórházban találtak koronavírus-fertőzötteket:

De a Szent Mór Iskolaközpontban is hat diák és egy tanár betegedett meg:

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP