613 milliót kap Bánki rokonának érdekeltsége az államtól

2017. február 28. 12:58 2017. feb. 28. 12:58

613 millió forintért vett meg egy pécsi belvárosi házat tavaly a magyar állam. A házban a munkaügyi hivatal székelt évekig, az ingatlan pedig Bánki Erik testvérének érdekeltségébe tartozott.

613 millió forintért vett meg tavaly a magyar állam egy pécsi belvárosi ingatlant - értesült az Átlátszó.hu.

A cikk szerint a kérdéses ingatlan a Király utca 46. szám alatt áll, ebben az épületben volt a megyei munkaügyi központ az 1990-es évek végétől kezdve hosszú évtizedig, jelenleg a kormányhivatal használja.

Az épületet anno a B&B Impex Kft. adta ki bérbe, a cég 1997. január 2-án nyerte meg az erről szóló tendert, miközben az épület maga csak ezen év januárjában közepén került a birtokukba.

2001-től a B&B Impex a Cifrapalota Kft-be apportálta az ingatlan tulajdonrészét, így azóta ez a kft. adja bérbe az épületet - tavaly havonta 42 millió forint volt az összeg. A Cifrapalota 2007-ben szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát, amelyet tavaly - mint már írtuk - 613 millió forintért vett meg a magyar állam.

A "B&B Impex annak idején, 1999-ben 76,6 milliós értéken apportálta az ingatlanos tulajdonrészét a Cifrapalotába. Ez az érték azóta is változatlan a cégjegyzék szerint, igaz, hogy pontosan mi történt – pótolták-e például a vételárból – a 2016-os mérlegből derül majd ki. Az ingatlan értékének megbecsléséhez szintén adalék lehet, hogy a Mohács és Vidéke Takarékszövetkezet az évek során több jelzálogot is ráterhelt az ingatlanra, azaz bízott a fedezet értékében. Az utolsó jelzálog 2012-ben került teherként a tulajdoni lapra, ennek az értéke 300 millió forint volt, s csak az eladáskor törölték" - olvasható a cikkben.

A mohácsi takarékszövetkezet vezetője Pávkovics Gábor volt, miként ő lett az ebből lett Mohácsi Takarékbank egyik tulajdonosa, ügyvezetője, majd - tudomásunk szerint máig - kockázati igazgatója. Pávkovics előbb Mohácson lett a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő, majd a megyénél is. Nem mint kiemelkedő politikust, inkább mint hűséges, csendes de ügyes háttérembert ismerik.

Családi kör

A B&B Impex Kft. ügyvezető-társtulajdonosa a cikk szerint 1997-ben Bánki Erik volt (aki a Fidesz regionális vezetője, baranyai erős embere régóta), és nem csak a pécsi munkaügyi központnak helyet adó épületet adták ki, hanem a mohácsi munkaügyi központ is egy olyan ingatlanban volt, mely a B&B Impexhez tartozott.

A Cifrapalota Kft-hez papíron Bánki Eriknek nincs semmilyen köze, azonban a céget "a B&B Impex, illetve Bánki édesanyja alapította 1999-ben. Időközben többször változtak a tulajdonosok, egy időben mahéi off-shore-kézben is volt a kft, amely jelenleg a mohácsi Rednitz Bt.-é" - olvasható az Átlátszó anyagában.

A B&B Impex Kft. ügyvezetője jelenleg a Németországban élő Bauer Nándor Zsolt (ő az egyik társtulajdonos is), az ő kézbesítési megbízottja pedig Kamondi Mónika, aki anno elég szép összegeket kapott ügyvédként a fideszes pécsi városvezetéstől a különféle önkormányzati cégeknél folytatott munkái után.

Bauer Bánki Erik közeli rokona (a cikk szerint testvéri rokonság áll fenn köztük), nem mellesleg a Cifrapalota Kft-t tulajdonló Rednitz Bt. egyik beltagja és ügyvezetője. A Rednitzben Bauer kézbesítési megbízottja Halmai László pécsi lakos, aki pedig a Cifrapalota ügyvezetője.