90-nél több iráni diák függesztette fel pécsi tanulmányait a veszélyhelyzet miatt

2020. május 27. 13:52 2020. máj. 27. 13:52

Péterffy Attila polgármester szerdai Facebook-posztjából derült ki, hogy több mint kilencven iráni diák, az itt tanuló perzsák mintegy egynegyede függesztette fel pécsi tanulmányait, és utazott haza a veszélyhelyzet után. Hogy a többi külföldi diákból hányan cselekedtek hasonlóan, egyelőre nem tudni.

Péterffy kedden Pécs iráni testvérvárosának, Shiraznak a polgármesterével egyeztetett járványügyi intézkedésekről, az intézmények biztonságos üzemeltetéséről és a közterületek fertőtlenítéséről is szó esett.

"Iránt nagyon súlyosan érintette a vírus, ezért örömmel osztottam meg a pécsi intézkedések tapasztalatait Shiraz vezetőjével. Szó esett az otthoni munkavégzés működéséről az önkormányzati cégeknél, intézményeknél és röviden ismertettem a PAPI programot is, amelyet idős polgártársaink ellátása érdekében üzemeltet a város" - folytatta a polgármester.

Kitért rá, hosszasan értekeztek a Pécsett tanuló iráni egyetemi hallgatók helyzetéről, akikből több mint 400 volt a városban, a veszélyhelyzet kihirdetése után több mint 90 diák hazautazott és felfüggesztette magyarországi tanulmányait. Péterffy azt írja, Pécs polgármestereként mindent elkövet, hogy mind a hallgatók, mind a tanárok biztonságos körülmények között tudjanak kapcsolatban maradni.

Mi van a többi külföldi diákkal?

A Pécsma.hu arról ír, a válság előtt mintegy 4500 külföldi diák tanulhatott a PTE-n. Az borítékolható volt, hogy a járványhelyzet miatt csökkenhet a számuk, az egyetem azonban korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy nincs erről adatuk. Most a lap arról faggatta az egyetemet, hogy összesen hány külföldi diákjuk függesztette fel a tanulmányait a járványhelyzet alatt, egyelőre azonban nem érkezett válasz.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsma.hu