A Baranya Megyei Főügyészségen folytatódik a pécsi Volvo-buszbeszerzés ügye

2020. január 8. 15:09 2020. jan. 8. 15:09

A rendőrség lezárta a nyomozást és átadja az ügy iratait a főügyészségnek.

A Pécsi STOP érdeklődésére január 8-án a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt válaszolta, hogy a pécsi Volvo-buszok beszerzése kapcsán indított nyomozást a hatóság lezárta. 

Azon kérdésünkre, hogy mely ügyészségnek adját át vádemelésre az ügyet, a rendőrség azt a választ adta, hogy az ügyet a jogszabályban biztosított határidőn belül átadják a Baranya Megyei Főügyészségnek.

A nyomozást a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatta, és az ügynek továbbra is csak három gyanúsítottja van (mint ahogy ez korábban már tudható volt). A különösen jelentős vagyoni hátrány 500 millió forintnyi, vagy afölötti összeget takar - sajtóhírek szerint amúgy átszámítva egymilliárd forint elsíbolásáról lehet szó.

A rendőrség az eljárás során mentelmi jog felfüggesztését nem kérte az ügyészségtől, mint ahogy külföldi hatóságokkal sem egyeztetett. 

És bár a nyomozást lezárta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, azt még hozzátették levelük végéhez, hogy 

"a nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb információt nem áll módunkban adni."

Mint ismert, a pécsi Volvo-buszok 2015-ös beszerzését a pécsi önkormányzat 3,5 milliárd forintnyi hitelből bonyolította le, ám az akkor még működő Népszabadság cikkéből 2016. június 4-én kiderült, jó egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna szerezni a holland buszokat.

2016. novemberében rendelték el a nyomozást, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg, iratlefoglalások is voltak a városi buszos cégnél, aztán 2019 elején kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, és hogy Hollandiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán (sőt, Szerbia felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség 2017-ben).

Az ügyről a Pécsi STOP korábban is több cikkben számolt be (a legutolsó itt olvasható), a Szabad Pécs négyrészes cikksorozatban járta körbe az egész történetet.

 

 

Forrás: Pécsi STOP