Pécsi buszbeszerzés: gazdasági csalás és pénzmosás bűntette miatt nyomoznak a rendőrök

2019. augusztus 16. 11:08 2019. aug. 16. 11:08

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági csalás és pénzmosás bűntette miatt nyomoz a pécsi buszbeszerzés ügyében, az elkövetési érték 500 millió forint fölötti lehet. Már volt gyanúsítotti kihallgatás.

Mint ismert, 2015-ben a pécsi önkormányzat 3,5 milliárd forintos hitelből vett meg 115 használt Volvo-buszt (csuklóst és szólót) Hollandiából, ám sajtóhírek szerint a beszerzés közel egymilliárd forinttal kevesebb lehetett volna, ha nem iktattak volna be közvetítőket az üzletbe.

Az ügyben feljelentés történt, azután indult be a nyomozás, amit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, egy ideig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folyt az eljárás, aztán ezt megváltoztatták tavaly szeptemberre befolyással üzérkedésre, ami aztán hűtlen kezelésre lett megváltoztatva. Januárban az is kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, ám mentelmi jog felfüggesztését a hatóság nem kérte, vagyis a gyanúsítottak közt nincs aktív politikus. (Ámbátor a Momentum pécsi politikusa, Körömi Attila szerint kormánypárti politikusok is sokat tudhatnak az ügyről.)

Idén áprilisban a Pécsi STOP kérdéseire a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt választolta, hogy hűtlen kezelés és pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást. Az elkövetési érték a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó kategóriába tartozik. Ezt a kategóriát a Btk. szerint az 500 millió, vagy afölötti összegre szokás alkalmazni.

Augusztus közepén lapunk újra megkereste a Fejér megyei rendőrséget, hogy miképp is áll jelenleg a nyomozás. 

Válaszuk szerint továbbra is három gyanúsítottja van az ügynek, mentelmi jog felfüggesztését még mindig nem kellett kérniük. 

A nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt folytatja a nyomozó hatóság

- válaszolták egy másik kérdésünkre, vagyis továbbra is 500 millió, vagy afölötti összegről van szó. 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság válaszából az is kiderült, hogy az ügy minősítése jelenleg gazdasági csalás és pénzmosás bűntette, és történt már gyanúsítotti kihallgatás a nyomozás folyamán. Hogy mikor, azt nem árulták el a rendőrök. 

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalásnál a büntetés mértéke öt évtől tíz évig tartó szabadságvesztés lehet, a pénzmosás bűntetténél pedig ilyen jelentős vagyoni hátrány okozása mellett akár kettőtől nyolc évig terjedhet a szabadságvesztés.

Azon kérdésünkre, hogy más országok rendészeti szerveivel egyeztetett-e a rendőrség (mert hogy Hollandiában és úgy tudni, hogy Szerbiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán), azt a választ kaptuk, hogy nem történt ilyen. 

A rendőrség még annyit fűzött hozzá a rövid válaszaihoz, hogy 

a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb információt nem áll módunkban adni.

Forrás: Pécsi STOP