A gyászoló mohácsi Fidesz söpri a padlást?

2019. október 8. 09:10

Szombaton rokonai, barátai, szerettei mellett fideszes vezetők sora kísérte utolsó útjára Szekó József polgármestert Mohácson, ide értve a város prominenseit is. Azt a városvezetést, ami azért a nagy gyászban nem felejtett el összehívni szerdára egy ülést, ahol gyorsan 17 milliót szavaznak meg a Bánki testvére vezette tornaegyletnek, megcsonkítják a polgármester jogköreit és átrajzolják a hatalmi struktúrát. Hiába, az őszinte gyásznál nincs magasztosabb.

A mohácsi városháza (fotó: Wikipedia.org)

Mindent elárul a NER és a Fidesz működéséről, ami Mohácson történik ezekben a napokban. Egész Mohács gyászolja a tragikus módon elhunyt polgármestert, Szekó Józsefet. A gyászból a városvezetés is kivette a részét, már a polgármester halála napján megható hangulatú testületi ülést tartottak. Szombaton magas rangú fideszes vezetők jelenlétében, ide értve Orbán Viktort, temették el Mohács polgármesterét.

Ám már ezt megelőzően, pénteken kiderült, hogy egyeseket gyásztól felhős tekintetük mögött a bánat hetén bizony más gondolatok foglalkoztattak.

A temetés előtti napon, pénteken a képviselő testület tagjai váratlanul egy most szerdai napra szóló rendkívüli testületi ülésre kaptak meghívót. Váratlanul, hiszen mint írtuk: éppen Szekó polgármester halála napján tartották az utolsó ülésüket, amikor minden szükséges döntést meghoztak. Elvileg. Legközelebb már az új, most vasárnap megválasztott testület ült volna össze.

Joggal kérdezhetnénk, hogy 3 nappal a választások előtt kinek/minek hoz még rendkívüli döntéseket a testület, miért köti meg ügyekben a pár nap múlva felálló új testület kezét, milyen elképesztő, váratlan ügyek zúdulhattak a gyászoló képviselők nyakába a semmiből. Ám mégsem kérdezzük, mert az előterjesztések önmagukért beszélnek.

Mint például a „2019. évi költségvetés I. módosításáról-2 szóló előterjesztés. A név beszédes, hiszen azt jelenti, hogy egészen a választást megelőző napokig nem volt szükség egyszer sem a költségvetés módosítására. Hogy most miért kellett mégis megtenni, kiderül a határozati javaslatból, amely nem szól másról, mint hogy nagy hirtelen 17,3 millió forintot adjon a város a Mohácsi Torna Egylet részére. Ugyanis a jelek szerint a polgármester tragikus halála óta, egy hét alatt váratlan közbeszerzési eljáráshoz szükséges többletköltségek merültek fel az egyesületnél. Hogy mi ez pontosan, arról azt előterjesztés semmit sem mond.

Azt azonban tudjuk, hogy az MTE Bánki Erik testvére, Bauer Zsolt elnökletével működik. Ez az a vidéki klub, amelynek a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, Vári Attila hagyott jóvá csinos TAO-támogatást frissen megválasztott vízilabda szövetségi elnökként, hogy aztán ő maga is kimarkoljon belőle havi több mint 200 ezer forintot.

A Duna-parki kisváros jegyzője, Kovács Mirella a gyásznak ezekben a nehéz óráiban egyenesen megvilágosodott. Arra jött rá, így pár nappal a választások előtt, hogy a városi önkormányzati rendeleteket felül kell vizsgálni, és módosítani kell a város szervezeti és működési szabályzatát. Azt is megmagyarázza a jó jegyző, hogy miért:

„... hogy a különböző kulcsfontosságú pozíciókban bekövetkezett, vagy a 2019 október 13-i helyhatósági választások eredményeképpen bekövetkező személyi változások ellenére biztosítva legyen” az önkormányzat és a hivatal zavartalan működése.

Ha még mindig nem világos, mutatjuk tovább. E zavartalan működést hivatott szolgálni az előterjesztés szerint, hogy a jegyző saját pozíciójának betöltésére fogadtatna el változásokat. Eddig ugyanis a jogszabályoknak megfelelően a jegyzőt vagy az azt helyettesítő személyt a pozíció végleges betöltéséig szóló pályázati átmeneti időszakban a polgármester bízta meg. Most azonban a képviselő testülethez telepítené át az ideiglenes jegyzői feladatokra történő megbízás jogkörét, éppen hat hónapig.

Megmagyarázzuk: a Fidesz folyamatosan nyomás alatt tartja az egyetlen polgármesterjelöltet, hogy úgyis többséget szereznek a testületben, ami majd fél év múlva jól feloszlatja magát, és akkor lesz szép fideszes polgármestere Mohácsnak megint. Ezzel a húzással a jegyző bebiztosíthatná magát, illetve azt, hogy ha a törvény szerinti munkáltatója, a polgármester mégis csak megválna tőle, az átmeneti időszakra a testület választ helyettesítőt. Mondjuk éppen őt.

Az általunk megkérdezett jogászok szerint a jegyző feletti polgármesteri joggyakorlás elvonása minimum megérne egy törvényességi vizsgálatot.

A rendeletmódosítás ezen felül nagyon sok előírást módosít, van benne munka, jól látszik, hogy ezen sok joghoz értő ember sok energiát rakott bele Szekó halála óta, a gyász nehéz napjaiban. Ezek a módosítások főleg az új polgármester jogköreit érintik. A régi testület a módosításokkal elvonja, lekorlátozza az új polgármester jogköreit, illetve a testület (nyilván) fideszes vezetésű bizottságaihoz köti az új polgármester működését.

 Hogy érthető legyen a volumenváltás, a polgármester döntési jogkörének összegszerűsége mentén mutatható be. Szekó József a város honlapján is megtalálható SZMSZ szerint közbeszerzéseknél 15 millió, illetve építési beruházásoknál 25 millió alatt önállóan döntött, közbeszerzésen kívül pedig 150 millió forintig. Az új szabály szerint ez a polgármesteri döntési összeg a jövőben 0, azaz nulla forint lesz, mivel kisebb összegeknél az egyik fideszes vezetésű bizottság, nagyobb összegeknél a testület fog dönteni, pár apró-cseprő kivételtől eltekintve.

Az ominózus testületi ülés szerdán lesz, de már most körvonalazódik két dolog. Az egyik, hogy hogyan gyászol a mohácsi Fidesz, a másik pedig, hogy milyen végtelenül barátságos előjelekkel mennek neki egy olyan időszaknak, amelyben a leendő szocialista polgármester már jó előre békejobbot nyújtott.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP