A Ledina Kerámia Kft-nek nyújtott hitel miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház vezetője

2021. április 21. 13:00 2021. ápr. 21. 13:00

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója egy 40 millió forintos hitel miatt, amelyet 2016-ban a Ledina Kerámia Kft-nek nyújtott a cég.

Lezárult a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása, az adatok feldolgozását még végzik a szakemberek. Amennyiben a munka során további olyan ügyek kerülnek elő, amelyek ezt indokolják, az arra illetékesek megteszik a szükséges jogi lépéseket. Ezúttal a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója tett feljelentést a társaság egy korábbi, az előző, fideszes városvezetés idején történt ügye miatt.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A Zsolnay-háborúként ismert események idején, 2016. májusában döntött a pécsi önkormányzat a –  korábbi nevén – Ledina Kerámia Kft. megalapításáról. A cég székhelye a pécsi Városháza, törzstőkéje 3 millió forint  volt. A társaságnak nem voltak eszközei, gyára, vagyona,  sem  megrendelése.  A Ledina Kerámia Kft.  a cégbíróság által bejegyzett  tevékenységét  sosem végezte, ennek ellenére 2016.  júniusától 112 egykori Zsolnay-dolgozót foglalkoztatott, erről akkor itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk. 

Őket egy olyan, két hónapig húzódó bejegyzési eljárás alatt vette fel a Ledina Kerámia Kft., amelyben törvényességi felügyeleti eljárás is indult.  A cég több alkalommal nevet és gazdát cserélt, mára fizetésképtelenségi okok miatt felszámolták, olvasható a Pécsi Önkormányzat által küldött közleményben. 

Ebben az időszakban, 2016.  június 21-én  nem szabályszerűen, szóban összehívott rendkívüli igazgatósági ülést tartott a Tettye Forrásház Zrt. Az ülésen az igazgatóság egy tartózkodás és két igen szavazat mellett úgy határozott, hogy 40 millió forintos kölcsönt nyújt a Ledina Kerámia Kft. kezdeti működéséhez.

A hitel fedezetlennek számított, hiszen a 3 millió forinttal alapított társaságnak semmiféle vagyona nem volt, Pécs önkormányzata  pedig,  bár mindkét céget tulajdonolta, nem hozott a Ledina hitelbiztosítékáról szóló döntést.

A törzstőkétől eltekintve  egyébként  vagyontalan, tevékenységet nem folytató, telephellyel és eszközökkel nem, ám 112 - munkát nem végző - munkavállalóval rendelkező, a cégnyilvántartásba be nem jegyzett Ledina Kerámia Kft. kapott tehát 40 millió kölcsönt a  hitelezéssel egyébként nem foglalkozó Tettye Forrásház Zrt.-től úgy, hogy erről egy nem szabályszerűen összehívott rendkívüli igazgatósági ülés döntött. A  közpénzből nyújtott hitelből fiktív munkaszerződések alapján, az abban foglalt kötelezettségek teljesítése nélkül, munkabér jogcímén eszközölt kifizetéseket a Ledina Kerámia Kft., írják. 

Az átvilágítás  szerint  a bűncselekmény a hitel folyósításával egyidőben megvalósult. Az, hogy a kölcsön később megtérült, legfeljebb enyhítő körülmény lehet.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata