A nagy bicsérdi akkukatasztrófa, avagy a pécsi NER-propaganda mélyrepülése

2024. március 14. 15:00 2024. márc. 14. 15:00

Hatalmasat bakizott a Fidesz pécsi propagandagépezete, amikor az egyik lapjuk rosszul időzítve, ráadásul elbaltázott címmel jött ki az elvileg Bicsérd mellé tervezett autó, és minden bizonnyal akkumulátorgyár kapcsán. A nagy hírnek alighanem Csizmadia Péter épülését kellene szolgálnia, de már az is kérdés, hogy Pécsett, vagy Bicsérden indul a polgármesteri székért a fideszes jogász.

Először rakjuk egymás mellé a tényeket.

1. Csizmadia és Hoppál Péterek a Facebook tanúsága szerint a HIPA, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatójával tárgyalnak, vagy inkább gesztikulálnak egy asztal mellett és néznek bele a kamerába. Ez az állami ügynökség, amelyet megkerülve nemigen jut ma kishazánkban befektetőhöz egy város sem. A mai pécsi városvezetés és szakmai stábja számos valódi tárgyaláson van túl velük, az eredmény többek között a déli ipari parkban látható.

 

2. Az MFOR magazinban megjelenik egy sejtetős-lebegtetős, de már elég konkrétnak tűnő cikk egy kínai nagybefektetőröl, a Great Wall Motor Co-ról, amely Bicsérd mellett építene autógyárat és azt kiegészítő üzemeket. Ez utóbbi szinte biztosan akkumulátorgyárat takar, de persze, ezt még nem meri kimondani senki.

3. A PécsAktuál nevű, magát függetlennek tituláló, ámde kendőzetlen Fidesz-propagandalap le is szemlézi a cikket, olyan felhanggal, hogy „Megint lemaradt Pécs: ez a nagy autógyár ruház be Bicsérden”.

4. A két cikk nyom nélkül eltűnik, a fenti, archív link csak a Mecseki Müzlinek köszönhetően maradt fenn.

 

5. Megjelenik helyette egy másik cikk, a másik pécsi Fidesz-lakájmédia, a bama oldalán. Ez mindenféle konkrétumok nélkül "dörgölőzik" Csizmadia Péterhez, aki állítólag nagyon nagy lépést tett a pécsi ipar fejlesztéséért.

 

Most pedig nézzük, hogy mi is lehetett (volna) a NER-propi logikája, ha nem rontják el (még ezt is).

  • Csizmadia bejelentkezik polgármesterjelöltnek.

  • Leül és tárgyalászik, tárgyalgat, pacsizgat a HIPA vezetőjével.

  • Megjelenik a propagandában, hogy milyen keményen dolgozik már most a pécsi savgyártás fejlesztéséért.

  • Éééééés tádám: egyszer csak megjelenik, hogy elintézte, hogy egy nagy kínai akku autógyártó jöjjön Pécs mellé. 

  • Győzelem, taps, sör.

 

Legalábbis a NER másfél évtizedét és logikáját elnézve ide a rozsdás bökőt, hogy ez volt az elgondolás. Elég csak azokra a pécsi fejlesztésekre gondolni, amit a Fidesz és csatlós politikusai ellenzékben politizálva megpróbáltak kétségbeesetten levillogni. Akár annak az árán, hogy a regnáló polgármestert kifúrták a gyáravató eseményről. 

Szóval, komoly pénzt mernénk feltenni a bukmékereknél arra, hogy ha elég hamisan szól is a szimfónia, de így volt megkomponálva.

Igen ám, de az amúgy is ezer sebből vérző mestertervet megtorpedózta a szerényebben bútorozott NER-szolga propagandalap. Ami nem csak hogy nem várta meg, hogy Hoppál/Csizmadia Péter (néha nehéz őket szétválogatni) levillogja a hatalmas beruházást. De még azt is elszúrták, hogy Pécs helyett Bircsérdhez kötötték a sikert, mintha a 140 ezres várost egy ezer fős falu győzte volna le, és nem a kormányzati akarat, meg az autógyárépítésre alkalmatlan domborzat.

Persze, egy olyan propagandagépezetet és fogyasztóit nehéz zavarba hozni, akik fél nap alatt átálltak harci üzemmódról békeáhitatra, de ezt most akkor is benézték.

És még csak most jönnek a kínos kérdések.

Az autógyár kiegészítő üzeme vajon akkugyár lesz, vagy akkugyár, esetleg gumiégető üzem?

Tényleg azt akarta elhitetni a Fidesz a pécsiekkel, hogy Hoppál és Csizmadia kedden tárgyalgatnak egyet a HIPÁ-val, szerdán lesz valami kis lebegtetés, csütörtökön, vagy jövő héten meg a két Péter közül a jelentétkelenebbik belovagol egy fehér kínai ló hátán, bejelenti a beruházást és megmenti a várost (a friss levegőtől és az iható víztől)? 

És tényleg azt gondolták, hogy ezt akár csak a saját szavazóik is elhiszik?

Vagy elhiszi bárki azt, hogy tényleg a bicsérdi faluvezetés és Csizmadia állhatatos gazdaságélénkítő munkája nyomta le a pécsi városvezetést és gazdaságfejlesztési szakemebereit egy párbajban?

A kérdéseket természetesen feltettük a pécsi politikusnak. Addig pedig feszülten várunk, hogy igazunk lesz-e, és tényleg a majdani kínai gyárszörny a pécsi Fidesz és Csizmadia utolsó reménye, és valóban ő próbálja meg majd levillogni, ha ugyan lesz rajta mit. 

 

Szerző: Mecseki Manus