A tigrisszúnyog elleni védekezés kihívásai és lehetőségei

2024. szeptember 24. 12:26 2024. szept. 24. 12:26

A Pécsett végzett csípőszúnyog monitoring tevékenység alapján megállapítható, hogy az év ezen időszakában tapasztalható szúnyogártalom elsősorban az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) jelenléte miatt nőtt meg. Ez az inváziós faj komoly kihívások elé állítja a hagyományos védekezési módszereket, mivel az általánosan alkalmazott földi és légi kémiai gyérítések nem bizonyulnak hatékonynak ellenük. A tigrisszúnyogok nappal is aktívak, így az esti órákban végzett kezelések csak korlátozott hatással bírnak - írja sajtóközleményében a Biokom Nkft.

Mivel az inváziós tigrisszúnyog ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony közterületi kezelés, kiemelten fontos a lakosság szerepe a védekezésben. A legjobb módszer a megelőzés, különösen a szúnyogok szaporodási helyeinek felszámolása. Az ázsiai tigrisszúnyog minimális mennyiségű vízben, például, esővízgyűjtő hordókban, vödrökben, vagy akár elhagyott virágalátétekben is képes szaporodni, ezért fontos, hogy ezeket a vizes élőhelyeket megszüntessük vagy lefedjük. Lakossági használatra biológiai és kémiai lárvaölő szerek is elérhetők, amelyek szintén segíthetnek a probléma kezelésében. A kifejlett példányok révén kialakult szúnyogártalom esetén a személyi védelem, vagyis a csípések megakadályozása is fontos. A repellens szerek (szúnyog riasztó spray, illó olajok, gyertyák, füstölők) és zárt hosszú ruházat mellett javasolt szúnyoghálók felszerelése az ablakokra, ajtókra.

Felhívjuk a figyelmet a „Pécsi Szúnyog” Facebook oldalra, melyet a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft. működtet és itt további hasznos információkat találhatnak a tigrisszúnyogokkal és más inváziós fajokkal kapcsolatos aktuális helyzetről, valamint a védekezési lehetőségekről. Az ázsiai tigrisszúnyog Európában több évtizede megjelent, és hazánkban is egyre inkább elterjed. A lakosság tudatossága és aktív részvétele elengedhetetlen a szúnyogártalom csökkentésében és az inváziós fajok elleni védekezésben.

További információkért látogasson el a kutatók által működtetett Facebook oldalra:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100092335971587