A Kúrián is elbukott a Honsa, négy év után vége a kirúgottak hercehurcájának

2018. január 12. 14:53 2018. jan. 12. 14:53

Hiába ugrált a Honsa: a szakszervezeti dolgozókat 2013-ban kirúgó pécsi cég a Kúriáig ment, de nemrég ott is a kirúgott dolgozóknak adtak igazat. Mindent azért még nálunk sem lehet. Mondjuk négy évig tartott a hercehurca.

Amint azt korábban megírtuk, ugyan nem ment egyszerűen, de a Pécsi Törvényszéken másodfokon már pert nyertek a pécsi Honsa üzeméből kirúgott szakszervezetisek. Erre két és fél évet kellett várni, van, aki azóta sem tudott elhelyezkedni.

Az ügy előzménye, hogy 2013 novemberében hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el egyik napról a másikra a kft-től. Burcsa Sándor szakszervezeti titkár akkor elmondta: 2013 nyarán alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Miután elkezdték a tagtoborzást, felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd még aznap a szakszervezet másik hat tagjának is. Ezután elkezdték kiléptetni a szakszervezeti tagokat. Csak később derült ki, hogy a mágikus módon ugyanezen a telephelyen működő Haico nevű cégtől is hasonló körülmények között küldtek el egy embert.

Az ügyből nemzetközi botrány lett. Először a helyi szakszervezetek és a Vasas állt ki a kirúgott pécsi emberek mellett. Benke Norbert szakszervezeti vezető már a botrány kipattanásakor elmondta: értetlenül állnak az eset előtt. Hozzátette, amit a Honsa tesz, az Európában és Magyarországon is példátlan. Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál el is marasztalta a céget, amit az megfellebbezett, de a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság másodfokon, jogerősen is a hatóságnak adott igazat.

Az EBH szerint jogsértést követett el a német munkáltató, de szólt a tanúk megfélemlítéséről és a szakszervezet-ellenes légkörről is.

A Honsát elmeszelő ítélet után Pécsi Munkaügyi Bíróság arra hivatkozva adott igazat a Honsának, hogy a szakszervezet létrehozását nem jelezték írásban a munkáltató felé. Erre az ítéletre, ami egyébként komoly felháborodást váltott ki, főleg szakszervezeti körökben, két évet kellett várni. Úgy, hogy 2015-ben egyetlen érdemi tárgyalás volt, amikor meghallgatták a cég képviselőjét.

- A Pécsi Törvényszék másodfokon megváltoztatta az elsőfokú ítéleteket, és megállapította, hogy a Haico és a Honsa ügyében is rendeltetésellenes joggyakorlást valósított meg a munkáltató, és megsértette az egyenlő bánásmód elvét is – mondta az ítélet meghozatala után Kremó Adrienn, a kirúgott dolgozók ügyvédje. – A Honsa a felmondás jogát visszaélésszerűen gyakorolta, de megállapította a bíróság azt is, hogy a dolgozókat szakszervezeti tagságuk miatt távolították el.

A másodfokon eljáró bírói tanács nem fogadta el az alperes védekezését, miszerint nem tudtak a szakszervezetről, főleg mert maga az ügyvezető tett írásos nyilatkozatot arról, hogy annak feloszlatását követeli.

Az EBH határozata és az arról született ítéletek már az első fokon eljáró bíróságnak is rendelkezésére állt, ahogy az ügyvezető ellentmondásos nyilatkozata is. Ezt firtató kérdésünkre Kremó Adrienn akkor elmondta: semmilyen új bizonyíték nem volt, szerinte az első fokú ítélet több helyen iratellenes megállapításokat tartalmazott.

A kirúgott dolgozóknak a Vasas Szakszervezet nyújtott segítséget, régiós vezetője, Benke Norbert korábban arról beszélt: egyértelmű volt, hogy jogellenes magatartás folyt, a dolgozók, a szervezkedési szabadság ellen volt az egész. A szakszervezeti vezető szerint ez azt üzeni minden munkavállalónak: érdemes szakszervezetet alakítani, a munkáltatóknak pedig azt, hogy nem lehet kiskapukon ki-be járkálni, bárhonnan jött a befektető.

A politika szemet hunyt a botrány felett. 2015 novemberében a Honsánál parádézott Páva Zsolt fideszes polgármester Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárral, ám a szakszervezeti botrány helyett Baranya gazdaságának fejlődéséről beszéltek. Semmiképpen sem lehet a fideszes pécsi városvezetés fejére olvasni, hogy a szakszervezetek mellé állt volna. Benke Norberttől a megtudtuk: amikor a botrány kipattanása után Csizi Péter parlamenti képviselőhöz és akkor még alpolgármesterhez fordult, az azt mondta neki: „Norbi, ez a ti dolgotok.”

A jobboldal által igényesen körbeudvarolt Honsa nem is állt meg a másodfoknál, a Kúriához nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, ám azt a bíróság elutasította, ismét az elbocsátott dolgozóknak adva igazat. Ezzel 4 év után lezártnak tekinthető az a jogi hercehurca, amely Pécsett Honsa-ügyként lett ismert. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek, akik az ügy kipattanásakor mentek először óvodába, már általános iskolások.