A múzeum pénzéből, de a tudtuk nélkül vették meg a Zsolnay vázát?

2013. december 22. 16:26 2013. dec. 22. 16:26

Csak a Janus Pannonius Múzeum vezetőjét nem sikerült az önkormányzatnak arról értesítenie, hogy megvásárolják a legértékesebb Zsolnay vázát 19 millió forintért. A múzeum pénzén. Az intézménynek nincs ennyije, csak ha a fűtési keretet beáldozzák. Az önkormányzat a teljes szakmai protokollt mellőzte a partizánakcióval.



Sajtótájékoztatón jelentette be Csizi Péter (Fidesz), Pécs alpolgármestere december 19-én, hogy 19 millió forintért vásárolta meg a Janus Pannonius Múzeum a legértékesebb Zsolnay vázát. A közel egy méter magas műtárgyat januárban mutatják be a pécsi közönségnek.
Az ügy pikantériáját az adja, hogy a Janus Pannonius Múzeum vezetőségét elfelejtette az önkormányzat tájékoztatni a vásárlásról. "Sárkány József, a múzeum művészettöténeti osztályának vezetője - aki többek között a kerámiákért is felel - múlt héten levelet írt a megbízott igazgatónak, Walterné Müller Juditnak, amelyben érdeklődött, hogy vele miért nem egyeztettek a nagy értékű beszerzésről, ha az egyáltalán megtörtént. Az igazgató válaszából kiderült, hogy ő sem tudott a vásárlásról" - derül ki a Népszava cikkéből. Az igazgató sem az aukción, sem a sajtótájékoztatón nem vett részt.

A lap úgy értesült, a műtárgy aukcióján a múzeum gazdasági igazgatója volt jelen, akinek viszont nincs felhatalmazása vásárlásról dönteni.



Maga a vásárlás is kétséges, a cikk szerint ugyanis a múzeumnak nincs 19 millió forintja a műtárgyra - illetve csak akkor, ha a fűtésre szánt keretet irányozzák át. Várhatóan tehát az önkormányzatnak kell beszállnia a kívánt összeggel, ezzel kapcsolatban Csizi Péter is tett említést a sajtótájékoztatón, hogy a 2014-es költségvetésből kigazdálkodják az összeget, de jelenleg a múzeumnak kell fizetni.

Az önkormányzat az ügyben teljességgel mellőzte az ilyenkor szokásos szakmai eljárásokat is: az ország közintézményeiben ugyanis minden műtárgyvásárlást hosszas és alaposan megindokolt szakvéleményekkel támasztanak alá. Ez jelen esetben teljesen kimaradt, miközben az önkormányzat 19 millió forintnyi közpénzből vetetett a fenntartása alá tartozó múzeummal egy műtárgyat - úgy, hogy arról az intézmény igazgatóját és a többi szakembert nem is tájékoztatta.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/Népszava