A Nagy Átvilágító: őfelsége legdrágább tanácsadója

2011. november 21. 18:43 2011. nov. 21. 18:43

Szebellédi István gyorsan városi legendákhoz mérhető hírnévre tett szert Pécsett, mint a polgármester pénzügyi tanácsadója, és mint minden önkormányzati intézmények nagy átvilágítója. Kikértük a szerződéseit, és az üzlettársáét is: munkájuk drágább volt, mint a többi tanácsadóé összesen.





Szebellédi István neve először a 2009 végén megrendelt bruttó 60 millió forintos nagy pécsi átvilágításkor lett igazán ismert. Amint arra a Pécsi STOP olvasói emlékezhetnek, sokáig nem volt egyértelmű, hogy pontosan mekkora is a dokumentum, és mennyibe került egyetlen oldala. A munkát a szakértő érdekeltségi körébe tartozó CCA Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt. végezte.
Pedig Szebellédi neve ekkor már nem volt ismeretlen a városban. 2009 májusában bízták meg 7,5 millió forintért (plusz ÁFA) igazságügyi szakértőként az önkormányzat gazdálkodásának felmérésével. A pénzét megduplázta a méregdrága szakember, hiszen ebben az időben még egy nettó 7,5 millió forintos szerződést aláírt, ez a Pécs Holding állapotfelmérésére vonatkozott. (A két "kis" átvilágítás eddig olyan volt, mint a budaörsi jeti: mindenki beszélt róla, de a szerződéseket eddig senki sem látta, az aláírókon kívül - szerk.)

Ez volt az a két átvilágítás, amely meghozta a kedvet a következő, nagyobb lélegzetű elkészíttetéséhez, immár a CCA-val.



A szakértő ezzel párhuzamosan, egészen pontosan 2009 szeptembere óta a folyamatosan, utoljára 2011 decemberéig módosított szerződés értelmében Pécs polgármesterének tanácsadója is havi bruttó egymillió forintért. Szebellédi a pénzért pénzügyi és finanszírozási tanácsokat ad a város első emberének.



A CCA Zrt. "kistestvére", a C. C. Audit Könyvvizsgáló Kft., amelynek Szebellédi az ügyvezetője, 2011-ben újabb zsíros szerződést kötött, nettó 22, bruttó 27,5 millió forintért. A megbízás tárgya: "6 hónapon keresztül Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata "operacionális auditálása keretében meghatározottak végrehajtásában irányítás és közreműködés a megvalósításban." Szerkesztőségünk tisztában van azzal, hogy a szövegrész egy mondattani kataklizma, azt a történelmi hűség kedvéért idéztük szó szerint. Az operacionális auditálás az átvilágítás fedőneve volt.

A pécsieket 2012 januárjától sújtó új adók sem ingyen lettek. A CCA Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt. nettó 2, bruttó 2,5 millió forintot markolt fel "közreműködés Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata helyi adó politikájának kidolgozásában" címszóval. A CCA Zrt. elnök-vezérigazgatóját H. Lászlónak hívják, neve a későbbiekben még fontos lesz.



A CCA Kft. sem szerénykedhet. A Szebellédi vezette cég végezte - sok más mellett - az EKF nagyprojektjeinek könyvvizsgálatát, az alábbi összegekért:

Pécsi Konferencia és Koncertközpont: 15 millió forint plusz ÁFA
Közterek és parkok újjáélesztése I.: 5 millió forint plusz ÁFA
Közterek és parkok újjáélesztése II.: 8 millió forint plusz ÁFA
Zsolnay Kulturális Negyed: 10,9 millió forint plusz ÁFA

A fenti összegekre Péccsel kötött szerződést, de a baranyai - szintén fideszes vezetésű - önkormányzat is ugyanezt a céget bízta meg EKF-es projektjeinek könyvvizsgálatára az alábbiak szerint:

Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont: 12,1 millió forint plusz ÁFA
Nagy Kiállítótér - Múzeum Utca: 3 millió forint plusz ÁFA.

Egy kis számmisztika: bár a két szerződéscsokor egymástól független, az összegek kereken nettó 54, bruttó 67,5 millió forintot tesznek ki.



Szebellédi üzlettársa, H. László az ügyvezetője az Igazságügyi Szakértők Első Magánintézete Kft-nek. A cég két megbízást is kapott. 4,2 millió forint plusz ÁFÁ-t, azaz bruttó 5,25 millió forintot kapott azért, hogy a várossal vitába keveredett Wipark-Konzumparkoló Kft., a Kossuth téri mélygarázs építője és üzemeltetője igénye nyomán felmérje: mekkora az objektum forgalmi értéke.

Ugyanez a társaság kevés híján 10 millió forintot vett fel azért, hogy a Pécs és a francia Suez közti, a Pécsi Vízművel való szerződésbontás és székházfoglalás ügyében szakértőként eljárjon. A kft. feladata az egykori francia partner által megbízott Compass Lexecon által készített szakvélemény vizsgálata és véleményezése volt. Mint ismert, az 1995-ben kötött szerződés alapján jogvita esetén a Suez által megbízott cég szakvéleménye a mérvadó az esetleges kompenzációt illetően, ám a városvezetés sokallta a 9, illetve ma inkább 10 milliárdos összeget. A szerződés szerint a vezető szakértők, a szakértők és a szakfordítók nettó 12 ezer forintos órabérért dolgoztak, összesen 656 munkaórát.