A Pécsi Balett veheti át a nyári színház szervezését

2019. március 13. 11:06 2019. márc. 13. 11:06

Miután tavaly a pécsi önkormányzat eladta a Pécsi Horvát Színházat, új céget kellett találni a nyári színházi programok megszervezésére.

Egy előterjesztés szerint idéntől a Pécsi Balett nonprofit Kft veheti át a nyári színházi programok megszervezését - a végső döntést a márciusi közgyűlésen mondhatják ki a képviselők.

A feladatot tavalyig a Pécsi Horvát Színház látta el, csakhogy december 15-tel a pécsi önkormányzat eladta a cégben lévő tulajdonát az Országos Horvát Önkormányzatnak. Viszont a nyári színház szervezéséhez való jogok a városnál maradtak.

A Horvát Színház eladásáról még 2017. szeptemberében döntött a fideszes többségű pécsi közgyűlés, a városvezetés ugyanis a kulturális intézmények kiszervezésével kezdte a többmilliárdos hiány miatti megszorításokat.

Az előterjesztés szerint Őri László alpolgármester folytatott tárgyalásokat Páva Zsolt polgármester megbízásából, és végül a választásuk a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) 100 százalékos tulajdonában álló Pécsi Balettre esett.

A balettel az önkormányzatnak 2020 december végéig szóló közfeladat-ellátási szerződése van, ezért cserébe évi 5 millió forinttal támogatják a nemrég önállósodott társulatot.

A nyári színházi programok megszervezése miatt az önkormányzat pluszforrást nem ad a balettnek, viszont a cég megkapja a Káptalan utcai nyári színpad vagyonkezelési jogát.

A nemrég önállósodott Pécsi Balettot Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész vezeti ügyvezetőként, a művészeti vezető pedig Vincze Balázs, aki egyben a ZSÖK ügyvezetője is.