Aktor-ügy – nagyon is van látnivaló

2021. december 14. 16:10 2021. dec. 14. 16:10

Meglehetősen pikírt közleménnyel jelentkezett a Aktor Produkció Nkft., arra reagálva, hogy a rendőrség megszüntette az egyik ügyben a céget és a POSZF NKft-t is érintő nyomozást. Az ügyet a pécsi önkormányzati cégeket érintő átvilágítás dobta fel, az ezt végző jogi team vezetője leszögezte: azért bőven van még látni, és főleg keresnivaló ezekben az ügyekben.

A közlemény és annak körítése őfelsége kedvenc pécsi portálján nem üzen kevesebbet, mint hogy voltaképpen nincs itt semmi látnivaló. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Amint azt dr. Bodnár Imrétől, a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását végző team vezetőjétől megtudtuk: a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a lefolytatott átvilágítás eredményeként azért tett feljelentést a POSZF-AKTOR ügyben, mert olyan körülmények, gazdasági események, illetőleg szerződések merültek fel, amelyek vagyon elleni, illetőleg a költségvetést károsító bűncselekmények gyanúját keltették. (Itt jegyeznénk meg, hogy ebben az ügyben évekkel ezelőtt a Pécsi STOP is élt mind gyanúval, mind közérdekű adatigényléssel. Akkor az adatok kiadásáért kért roppant magas összeg okán nem tudtunk hozzáférni az ügy részleteihez.)

A ZSÖK Nkft-nek, mint köztulajdonban álló és közpénzt kezelő gazdasági társaságnak a közvagyon megóvása érdekében kötelessége volt a nyomozó hatósághoz fordulnia, annak érdekében, hogy az a kizárólag az ő rendelkezésére álló nyomozati eszközökkel derítse fel ezeket a cselekményeket és annak elkövetőit. Ezért tett ismeretlen tettes ellen feljelentést – tette hozzá a pécsi ügyvéd.

A nyomozóhatóság, illetőleg az ügyészség egyes szerződések tekintetében arra jutott, hogy bár vannak arra utaló jelek és bizonyítékok, hogy az eljáró személyek a rájuk vonatkozó előírásokat nem tartották be, a lefolytatott nyomozás során beszerzett adatok kétséget kizáró módon nem bizonyítják a bűncselekmény elkövetését és az ügyészség nem kíván vádat emelni. Bodnár hangsúlyozta: ez természetesen nem azt jelenti, hogy jogerősen „felmentettek” volna bárkit is a bűncselekmény vádja alól, mert erre csak bíróság lenne jogosult. A „nincs itt semmi látnivaló” kitétel azért is roppantmód sántít, mert több szerződés és gazdasági esemény tekintetében, melyek a költségvetést károsító bűncselekményt valósíthattak meg, a nyomozás az arra illetékes nyomozóhatóság előtt továbbra is folyamatban van.

- Továbbra is fennáll a pótmagánvád lehetősége, de ennek egy igen sajnálatos, mégis kézenfekvő akadálya van – mondta Bodnár Imre.

- Azok a szabálytalanságok, amelyek vonatkozásában büntetőeljárás indulhatna, az Aktor NKft-ben történtek, amely jelenleg végelszámolás alatt van, és nem kizárólag önkormányzati tulajdon. Pótmagánvádas eljárást a sértett tudna indítani, de eléggé nyilvánvaló, hogy, mondjuk úgy, a Fidesztől nem teljesen független tulajdonosi kör ezt nem fogja megtenni.

Bodnár Imre megjegyezte azt is: az eljárást részben a bizonyítottság hiányában szüntették meg. Ez azért probléma, mert a bizonyítás meg pont a nyomozóhatóság feladata lenne, ami viszont meglátása szerint túlzott erőfeszítést nem tett ennek érdekében. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Az ügyről ITT lehet bővebben olvasni.