Áprilisban jöhetnek az első elektromos buszok Pécsre

2020. február 27. 15:01 2020. feb. 27. 15:01

Péterffy Attila pécsi polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester személyesen szemlélték meg Komáromban a készülő elektromos buszokat. 

Facebook-oldalán számolt be arról Péterffy Attila, Pécs független alpolgármestere, hogy Ruzsa Csaba alpolgármesterrel együtt csütörtökön a BYD cégcsoport komáromi gyárában tettek látogatást, ahol a baranyai megyeszékhelyre szánt 10 elektromos meghajtású busz készül. 

A polgármester a bejegyzésében arról is írt, hogy nemcsak a buszok gyártását tekintették meg, hanem a cég itteni vezetését a buszokkal és működtetésükkel kapcsolatos tapasztalatokról is kifaggatták.

Péterffy szerint legalább áprilisig kell még várni arra, hogy az elektromos buszok Pécsen szolgálatba állhassanak, a jelenlegi városvezetés azonban elkötelezett az e-buszok mellett, így továbbiak beszerzéséről is folynak az egyeztetések.

Mint ismert - és ahogy erre a polgármester is kitért a bejegyzésben - a mostani tíz darab e-buszra a forrást még az előző, fideszes városvezetés nyerte el egy pályázaton.

A pécsi önkormányzat 2014-től dédelgette az elektromos buszok beszerzését, és egy ideig úgy tűnt, hogy az álom megvalósul egy hazai gyártású elektromos midibusz-beszerzés képében, ám a gyártócég csődvédelmet kért 2018-ban, Pécs pedig elállt a vásárlástól. 

Ezután írt ki újabb pályázatot az önkormányzat, amelyen aztán tavaly novemberben a BYD-cégcsoport lett a befutó, bár már 2019 nyarán kiderült egy sajtótájékoztatón, hogy ez a gyár lett a befutó - írtuk meg korábbi cikkünkben.

Forrás: Pécsi STOP