ATV: túlélheti a szigetvári műtéti hiba sérültje

2020. május 29. 15:53 2020. máj. 29. 15:53

Az ATV információi szerint túlélheti az a 42 éves csurgói nő, akinél a napokban súlyos hibát vétettek műtét közben a Szigetvári Kórházban, és akit emiatt válságos állapotban szállítottak Pécsre. A televíziócsatorna szerint ugyanakkor a nőnek maradandó sérülései keletkeztek.

Az ATV híradása nyomán számoltunk be arról, hogy egy 42 éves nőnél súlyos hibát vétettek a Szigetvári Kórházban egy nőgyógyászati műtét közben, ugyanis a műtét során feltárt részt az operáció végén nem sóoldattal, hanem fertőtlenítőszerrel kezelték le, emiatt a nő válságos állapotba került és Pécsre kellett szállítani. A rendőrség ismeretlen tettes ellen foglakozás körében elkövettet gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást.

A Szabad Pécs az eset után megkereste a kórház főigazgatóját, aki azt nyilatkozta, hogy munkajogi következményei lettek a súlyos esetnek, a lap értesülései szerint kirúgások voltak az intézményben.

Az ATV csütörtök esti cikkében arról ír, hogy információik szerint a műtétet nem a központi, hanem az úgynevezett kisműtőben tartották, ám ide nem akarták lecipelni a nagyműtő 8 literes fertőtlenítős flakonját, hanem csak egy kisebb üvegbe töltöttek át az aldehid fertőtlenítőszerből. Ezt azonban nem tüntették fel rajta, így került be a sóoldatok közé, ez okozhatta a súlyos hibát. 

Késmárky András úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy 

"ha ténylegesen túl van az életveszélyen a beteg, akkor bizony hosszú felépülés vár rá. Gyulladás vagy rosszabb esetben tályog alakulhat ki a szervezetében."

A sürgősségi szakorvos azt is elmondta, hogy a rehabilitációs időszak hossza több tényezőtől is függ (milyen szerveket és milyen mértékben érintett a fertőtlenítő, mennyire vették igénybe a szervezetet az akkut és egyéb gyógyulási folyamatok megindítása érdekében elvégzett beavatkozások).

Az ATV Híradónak nyilatkozó pszichológus, Káplár Mátyás szerint hosszas lesz a gyógyulás, nemcsak testileg, de lelkileg is. Meggyesi Attila ügyvéd pedig arról beszélt, hogy mivel intézményi körülmények között történt a súlyos hiba, ha megállapítják a felelősséget, akkor kártérítésre és sérelmi díjra lesz jogosult a beteg.

Forrás: Pécsi STOP/ATV