Bánki Erik közeli barátjának cége építheti a pécsi vásárcsarnokot

2019. augusztus 30. 10:55 2019. aug. 30. 10:55

Az uniós közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy Benik Balázs cége lett a befutó a 2014 vége óta ígérgetett projektnél. Igaz, a cég árajánlata mintegy félmilliárd forinttal volt több az eredetileg rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintnál, de hát Bánki Erik barátjáért mindent.

Az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) jelent meg csütörtökön az új pécsi vásárcsarnokra még tavaly kiírt közbeszerzés eredménye, amely szerint a pályázaton végül a B Build & Trade Kft. lett a nyertes - szúrta ki a komlói 7300.hu.

Az új pécsi vásárcsarnokot még valamikor 2014 végén, 2015 elején lengette be Páva Zsolt fideszes polgármester (bár nyilván a régi megújítására már évek, sőt évtizedek óta igény van a megyeszékhelyen), de aztán a látványtervek elkészülte után eléggé leállt a buzgalom ebben az ügyben. 

Utoljára június 15-én írtunk az új vásárcsarnokról, akkor ugyanis kiderült, hogy hiába áll rendelkezésre 2,5 milliárd forintos költségkeret, ám a legalacsonyabb árajánlat akkor 559 millióval több, nettó 3 059 997 775 forint volt. 

A pécsi önkormányzat úgy sakkozott, hogy a beruházáson belüli maradványösszegek és tartalékok átcsoportosításával nettó 127 millió forintot lehet nyerni, így "csupán" nettó 432,819 millió forintot kellett még valahonnan összeszedniük. 

A beruházást végül elnyerő B Build & Trade Kft. neve ismerősen csenghet Pécsen, hiszen a baranyai erős ember Bánki Erik barátja, Benik Balázs tereprally-bajnok által vezetett cég korábban már több közbeszerzésen is tarolt (például az új pécsi fociakadémiát is ez a cég építi, de a Déli Ipari Parkban is feltűntek - a korábbi baranyai tender-győzelmeikről ebben a cikkben lehet olvasni egy felsorolást).

A budapesti székhelyű cég most olyan nagyobb vállalatokat utasított maga mögé az árajánlatával, mint a ZÁÉV Zrt. (amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, Pécsen az orvoskar bővítésén dolgoznak például), de a Strabagot is elverte az árajánlattal, mint ahogy egy pécsi cégekből álló konglomerátumot is.

Forrás: Pécsi STOP