Baranyában napi átlagban egy levelet adnak fel a postaládákban

2019. november 18. 12:29 2019. nov. 18. 12:29

Pár napja a Magyar Posta vezérigazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a változó trendek miatt felmérik és átgondolják a posta struktúráját, a levélszekrények és postahivatalok számát is a közeljövőben. Kérdéseink nyomán a Magyar Posta elárulta, Baranyában átlagban naponta egy levelet adnak fel a postaládákban, Pécsen ez a szám magasabb.

Nemrégiban arról nyilatkozott a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek, hogy mivel egyre csökken a levélfeladás a postákon, és világszerte is más trendek kezdenek kibontakozni a csomagküldésben, csekkbefizetésben, ezért a Posta is felméri és átgondolja a struktúráját a következő évben.

Schamschula György többek között a piros postaládákat emlegette, amikből messze több van, mint amennyit manapság még használnak. A lapterjesztés is az újragondolandó teendők között van, mint ahogy a postahivatalok száma is változhat akár a közeljövőben. 

Az elmondottakkal kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Magyar Posta sajtóosztályát, hogy esetleg van-e már terv arra nézve, hogy Baranyában és Pécsen hol csökkentik a postaládák és a postahivatalok számát. Arra is rákérdeztünk, hogy tervben van-e esetleges leépítés a megyében, és ha igen, hány főt érint, őket át tudja-e tenni más területekre a Posta. Arra is rákérdeztünk, hogy mekkora kihasználtsággal működnek Pécsen és Baranyában a postahivatalok és postaládák. 

A Magyar Posta azon kérdéseinkre, hogy lehet-e számítani Baranyában leépítésre, nem válaszolt, mint ahogy arra sem, hogy hol várható a postaládák és postahivatalok esetleges leépítése. Minden más kérdésünkre pedig ezt a választ adták:

"Az említett Magyar Nemzet interjúban egyes területek felméréséről, átvilágításáról beszélt a vezérigazgató, nem pedig intézkedésekről, ezért jelenleg nem áll módunkban az erre vonatkozó kérdésére válaszolni. 

Ami Baranya megye postai ellátottságát illeti: a megyében összesen 119 posta található, amelyek 296 kialakított munkahellyel rendelkeznek. A posták és munkahelyek kihasználtsága nagyon változó, de havi átlagban összesen 58 százalékos.

A Magyar Posta a megyében mintegy 485 darab levélgyűjtő szekrényt  üzemeltet.

Pécsett 18 posta van, amelyeken összesen 97 kialakított munkahely van. A városban 52 darab levélgyűjtőszekrény található.

A Magyar Posta tapasztalatai szerint a digitalizáció terjedése miatt évről-évre csökken a levélforgalom. Az ügyfelek küldemény feladási szokásai is jelentősen átalakultak. Így a levélgyűjtőszekrények kihasználtsága is folyamatosan csökken.

Baranya megyében naponta egy levélszekrénybe átlagosan 1 darab, míg Pécsett naponta átlagosan 4 darab küldemény kerül be"

- áll a Posta válaszában.

Pécsett egyébként idén február körül zárt be egy postahivatal a hőerőmű közeli Gomba utcában. Hogy mi lehetett a hivatalos ok, azt nem tudni, de a postán kívüli és belüli állapotok finoman szólva sem voltak a legjobbak: volt, hogy döglött ponty várta a bejáratnál a betérőket, máskor patkányt láttak a környéken, de belül is eléggé málladozott a hely.

Forrás: Pécsi STOP