Bértárgyalás a Tüke Busznál: reagált az önkormányzat a SZAKSZ vádjaira

2020. január 29. 11:58 2020. jan. 29. 11:58

A keddi közgyűlésen téma volt a Tüke Busz Zrt. sofőrjeinek béremelése, valamint a január 24-én lezajlott bértárgyalás is, mely kapcsán közleményt adott ki a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, vitatva az ott elhangzottakat. Lapunknak sikerült elérni Ruzsa Csaba alpolgármestert, aki árnyalta a SZAKSZ kritikus hangú kommünikéjét.

Mint azt megírtuk, Péterffy Attila polgármester a közgyűlésen arról beszélt, január végéig nem valószínű, hogy lesz megállapodás, de lesz megállapodás a bérekről, egy hároméves bérfejlesztési tervvel.

Hozzátette, a január 24-ei tárgyaláson az egyik szakszervezet (SZAKSZ - szerk.) nem volt ott, a másikkal, a nagyobbal (FDSZ - szerk.) konstruktívan tudtak tárgyalni, éppen ezért nem tart egy sztrájktól.

"A Tüke Busz Zrt. menedzsmentje megkapott egy világos felhatalmazást a város részéről, számokkal, mutatókkal, három évre vonatkozóan, egy célt és egy mozgásteret kapott a menedzsment"

- fogalmazott a polgármester.

Péterffy szavaira reagálván a kisebbik szakszervezet, a SZAKSZ közleményt adott ki, melyben azt írták, jelen voltak a tárgyaláson, képviseltették magukat. Emellett vitatták azt is, hogy hogy a buszos cég menedzsmentjének bármilyen felhatalmazása lenne a bértárgyalásokat illetően.

A SZAKSZ közleménye kapcsán kerestük a pécsi önkormányzatot, a város részéről Ruzsa Csaba alpolgármester nyilatkozott lapunknak. Péterffy Attila polgármester általános helyettese elmondta, az új városvezetés már a kezdetektől nyitott volt a szakszervezetek irányába, a Tüke Busznál jelen lévő kisebbik szakszervezet elnökét írásban történt bejelentkezését követően elsők között személyesen ő fogadta még 2019. novemberében. Ezen a SZAKSZ-ot Dobi István képviselte és lehetősége volt elmondani a bérkövetelésre vonatkozó 25%-os igényét. 

Ruzsa szerint Dobi korábban írásban tájékoztatta a Tüke Busz menedzsmentjét, hogy a szakszervezetük alapszabálya értelmében bérmegállapodás megkötésében csak a SZAKSZ elnöke illetékes. Legutoljára idén január 24-én bocsátkoztak a felek érdemi tárgyalásokba, de ezen a bértárgyaláson az alpolgármester tudomása szerint Dobi István nem vett részt. Ruzsa Csaba hangsúlyozta, Péterffy Attila nem mondott valótlant, a január 28-i közgyűlésen arra célzott, hogy SZAKSZ döntésképes képviselő nélkül vett részt a bértárgyaláson.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a Tüke Busz menedzsmentjével folyamatos a béremelési elképzelésekről az egyeztetés. Megjegyezte, a polgármester abban sem mondott valótlant, hogy a Tüke Busz menedzsmentje felhatalmazást kapott a városvezetéstől egy 3 évre szóló bérmegállapodás kidolgozására. A cégvezetéssel az egyeztetéseken azokat a bérelemeket beszélték át, amelyeken változtatni lehet vagy szükséges.

"Egyes bérelemeknél valóban konkrét számok is már lefektetésre kerültek, de összességében komplex béremelési csomagról még nem beszélhetünk, azok kidolgozás és egyeztetés alatt vannak. A javaslatot még majd a Magyar Államkincstár munkatársaival is egyeztetni kell. A menedzsment a legutóbbi bértárgyaláson minden olyan részletről tájékoztatta a szakszervezeteket, amiket a városvezetéssel egyeztetett"

- fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, a városnak világos célja a munkaerő megtartása és a béreknek az ehhez szükséges mértékű rendezése. Ezzel mindkét szakszervezet egyetértett és tudomásul vették azt is, hogy január 31-ig nem lehetséges felelős megállapodást kötni. Elmondta, abban bízik, hogy a bértárgyalások a korábbi konstruktív mederben zajlanak tovább, és reméli rövid időn belül már konkrét eredmények is születni fognak.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP