Birtokba vehették a pécsiek a szigeti városrész megújult közösségi parkját

2024. március 18. 14:24 2024. márc. 18. 14:24

A TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, Zöld kapu tárgyú projektnek köszönhetően megszépült a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt Steinmetz kapitány tér. A fejlesztéssel a környék a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik. Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a fejlesztéssel egy olyan közösségi park létesült, ahol a lakók együtt élvezhetik az új zöldterület nyújtotta előnyöket, valamint a lakók igényeit is figyelembe véve a parkolók fizikai környezetének rendezése is megtörténhetett - írja sajtóközleményében a pécsi önkormányzat.

A terület pár napja még teljesen körbe volt kerítve, viszont 2024. március 11-én végleg elbontották a kordonokat és így a pécsiek újra használatba vehették a megújult teret. A projektben új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenő felületek kialakítása valósult meg, fejlesztették a közvilágítást, új padokat, utcabútorokat helyeztek ki, és a következő napokban új okospadokkal is gazdagítják majd a parkot. A parkolók fejlesztésével több új parkolóhelyet, valamint elektromos autótöltő állomást létesítettek, továbbá megújult a taxidroszt is. A szabadban eltöltött idő minőségét emelheti majd az ott kialakított vendéglátóhely, melyhez közterületi akadálymentes illemhelyet is kialakítottak.

Az Európai uniós beruházásnak köszönhetően a meglévő gyalogos felületek akadálymentes sétányként újulhattak meg, a korábbi szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes, szórt burkolatot kapott. A projekt részeként az Őz utca felé is a Nagy Jenő utca közepén elhelyezkedő átjárónál egy közvetlenebb összeköttetést alakítottak ki.

A pár éve indult „Zöld kapu” című pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósulhatott meg először a Ferencesek utcájának fejlesztésével, majd a Steinmetz kapitány tér teljes megújulásával.

Fontos megjegyezni, hogy bár a fejlesztés nagy része elkészült, a zöldterületek rendezése, különösen a füvesítés, még időbe telik. Ezen kihívások tudatában Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni minden pécsi eddigi támogatását és türelmét, melyek nélkül a beruházás nem valósulhatott volna meg, viszont tisztelettel kéri a lakosokat, hogy vigyázzanak a Szigeti városrész új parkjára. Fontos, hogy mindenki óvja meg a város értékeit, hiszen az új területek nem csupán esztétikai értékkel bírnak, hanem hozzájárulnak a város környezeti fenntarthatóságához is. Az új közösségi park hivatalos megnyitóját április hónapban tervezzük.

 

 

"Köszönjük mindenki támogatását és együttműködését ebben a fontos városfejlesztési folyamatban" - zárul a közlemény.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Nyitókép illusztráció