Bognár Szilvia: lehetőség lesz érdemi és szakmai párbeszédre Weöres Sándor szobra kapcsán

2020. június 27. 12:27 2020. jún. 27. 12:27

Facebook-oldalán, hosszas nyílt levélben válaszolt Bognár Szilvia pécsi alpolgármester Csizmadia Péter Fidesz-frakcióvezetőnek Weöres Sándor szobrának esetleges költöztetése kapcsán.

Arról, hogy miként kúszott a közbeszéd homlokterébe a felállításakor nagy hullámokat vetett műalkotás, jelesül hogy felmerült, átköltözteti az önkormányzat jelenlegi helyéről, részletesen beszámoltunk. Csizmadia Péter ennek kapcsán június 25-én fogalmazott meg egy, Bognár Szilviát megszólító nyílt levelet, melyben arra kérte, hogy ne tegyék arrébb a szobrot

Erre válaszul született Bognár pénteki Facebook-posztja. Az alpolgármester kijelenti, egyetért azzal, hogy sajnálatos, mikor politikusok foglalkoznak a "szoborüggyel", ugyanígy előnytelennek és jogosulatlannak gondolta a politikusi közreműködést a költőt ábrázoló alkotás kihelyezése pillanatában is. Úgy látja, a szobor elhelyezését nem előzte meg körültekintő művészet-szakmai párbeszéd, szerinte emiatt sajnos az alkotó is sérült. Mint fogalmazott, akkoriban civilként is nagyon méltatlannak érezte mind az eljárást magát, mind a mögötte felsejlő körülményeket.

Bognár sorai szerint hivatalba lépését követően rögtön megkeresték a szobor esetleges áthelyezése miatt, nem politikusok, hanem a pécsi kulturális élet ismert, elismert, szakértő szereplői. A kérdés nincs nyugvóponton, és városvezetőként nem teheti meg, hogy nem foglalkozik a témával - fogalmazott. 

"A kérdés az, hogy a szobor jelenlegi helye, Pécs legforgalmasabb sétáló utcája és egyben szabadidős helyszíne, megnyugtatóan tükrözi-e Weöres Sándor pécsi kulturális kötődését és tevékenységét? Ismert tény, hogy Weöres Sándor költészetén nevelkednek a gyermekek, ezért talán érdemes megfontolni, hogy az őt ábrázoló szobor helyének hitelesnek kell lennie, ami méltó a költő munkásságához és a várossal való valós kapcsolata bemutatásához"

- folytatódik a bejegyzés. Bognár megemlíti, korábban javaslatként felmerült a költő által kedvelt korabeli helyszínek felkutatása, így például a Flórián téri kisvendéglő előkertje, amely törzshelye volt, a Csorba Győző könyvtár környéke, vagy a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Gyermekkönyvtárnál történő elhelyezés.

"Adva van tehát egy kérdés a jelenlegi helyszínnel kapcsolatban; egy lehetőség, hogy azok, akiknek ez szakmai kihívás és küldetés, alternatívákat dolgozzanak ki a szobor helyével kapcsolatban; hogy a kompetens művészek és kulturális szakemberek is megszólaljanak a témában; két ellentmondó jelentés a szobor jelenlegi helyével kapcsolatban ugyanattól a szakmai grémiumtól; és a művész határozott elképzelése a jelenlegi helyszín megtartásáról"

- így Bognár. Kitért arra is, hogy a szobor művészeti értékét nem tiszte megítélni, abban viszont motiváltnak érzi magát, hogy kialakuljon egy párbeszéd és szülessen megoldás az ügyben, amelynek eredménye lehet az, hogy a szobor Weöres Sándor emléke megőrzéséhez méltóbb helyszínre kerül át.

"Jómagam figyelmen kívül hagyhatnám mindezeket, de akkor nem lennék méltó a pozíciómra, aminek lényege az, hogy artikulálom és kihangosítom a közösségünket foglalkoztató ügyeket akkor, amikor arra igény van (jóllehet, a város gazdasági helyzete és a pandémia miatt érhet az a vád, hogy vajon ez az ügy-e az, ami most a legfontosabb), megvizsgáltatom az előzmények szabályszerűségét, lehetőséget adok az érdemi és szakmai párbeszédre a saját nyilvános teremben is, és eljárok a kialakult álláspont megvalósítása érdekében még akkor is, ha esetleg az nem egyezik az enyémmel vagy a tiéddel.

Ebben a történetben veled ellentétben én nem érzékelek egyéni sérelmeket, azt azonban ugyanúgy gondolom, mint te, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánom képviselni, egyéni és politikai érdekek nélkül, ahogy arra felesküdtem"

- zárul a poszt.

(Címlapkép: Weöres Sándor szobra Pécsen, alkotó: Kligl Sándor, 2014 - Fotó: pixabay.com CCO/ArmbrustAnna)

Forrás: Pécsi STOP