Csak négy városban lett fideszes polgármester Baranyában

2014. október 13. 11:51 2014. okt. 13. 11:51

Baranya városainak nagy részében nem fideszes lett a vezetés, Pécsen, Komlón, Harkányon és Mohácson kívül mindenhol független jelölt nyert. A városok nagy részében a választópolgárok fele, vagy annál kevesebb ment el szavazni.



Baranya 13 városából csak négyben lett fideszes a polgármester, Pécsen, Komlón, Mohácson és Harkányon kívül mindenütt független jelöltek diadalmaskodtak. A valasztas.hu adatai szerint nem buzgott a szavazási kedv a városok lakóiban, a legtöbb helyen a választópolgárok jó egyharmada adta le a voksát.


Bólyban a hatfős képviselőtestületből mindenki független jelölt (Dr. Falusi Mihályné, Dr. Gutai Noémi, Hendinger Anita, Rafa-Gyovai Imre Dániel, Schnell Imre, Vajta József László), a polgármester pedig egyedüli indulóként Hárs József független jelölt lett, aki újrázott. A településen nyilvántartott 3059 választópolgárból 1110 fő ment el szavazni.



Harkányban a hattagú képviselőtestületben mindenki a Fidesz-KDNP színeiben jutott be (Éva Ferenc, Kecskeméthy Pál, Kesjár János, Kiss-Kálmán Éva, Márton Béla, Monostori Zsolt János), a polgármester Baksai Endre Tamás (Fidesz-KDNP) lett 64,5 százalékos eredménnyel. A településen nyilvántartott 3648 választópolgárból 2044-en mentek el szavazni.



Komlón Polics József (Fidesz) újrázhat a polgármesterségben, ugyanis 41,9 százalék gondolta őt érdemesnek a bányászváros vezetésére. A 14 fős testület a valasztas.hu adatai szerint a következőképp fog felállni: a Fidesz-KDNP a 10 egyéni képviselői körzetből hetet tudott elhozni, plusz egy helyet a kompenzációs listáról. Képviselőik: Dr. Makra István Edéné, Pálfi László, Mink Ernő, Hegedüs Norbert, Dezső Károly, Molnár Zoltánné, Schalpha Anett, Kupás Tamás Levente.

Az MSZP a DK-val indult együtt, ők két egyéni választókörzetet és egy kompenzációs listás helyet szereztek. Képviselőik: Dr. Barbarics Ildikó, Dr. György Zóra, Gerencsér Ágnes.

A Honismeret Komló egy egyéni választókörzetet szerzett meg, Szarka Elemér József a képviselőjük a közgyűlésben. A Tiszteletet Komlónak egyesület az Együtt - A Korszakváltók Pártjával indult el, kompenzációs listáról Jégl Zoltán jutott be. A Jobbik is egy képviselőt ültethet a komlói közgyűlésbe, Pista József kompenzációs listáról jutott be.

Komlón a névjegyzékben szereplő 21 503 választópolgárból 7890 fő ment el szavazni.



Kozármislenyben a nyolcfős testületbe hét független (Feleki Attila, Pohl Imre, Szolga Antal, Tarcsay Gyöngyvér, Tuza Julianna Erzsébet, Vörös István, Wichmann József) és Fidesz-KDNP-s jelölt (Károlyiné Varga Éva) került be. A polgármester Dr. Bíró Károly lett 59,9 százalékkal, aki ugyancsak függetlenként indult, polgármestersége előtt pedig Harkányban volt jegyző. A választópolgárként a névjegyzékben szereplő 4723 főből 2166-an mentek el szavazni.



Mágocson a hatfős képviselőtestületbe négy független (Bogyayné Gál Tünde, Horváth Gábor, Márkus Tamás, Spanbergerné Laczkó Ivetta) és két Fidesz-KDNP-s (Kiss Ferenc Péter, Szekeres János) jelölt jutott be. A polgármester az egyetlenként induló független Hőnig Mária Terézia lett. A névjegyzékben nyilvántartott 2033 választópolgárból 640-en vettek részt a szavazáson.



Mohácson mind a nyolc egyéni választókörzetet a Fidesz-KDNP jelöltjei (Bogos Tünde, Jaksics György, Kovács László András, Dr. Csizmadia Csaba, Pávkovics Gábor, Wébel Zsolt, Földváriné Wiszt Zsuzsanna, Szurcsikné Fábián Gyöngyi) nyertek meg. Kompenzációs listáról hárman jutottak be a 11 fős képviselőtestületbe: Bertanicz Vilmos Györgyné (DK), Csorbai Ferenc (MSZP), Schindl Anikó (Jobbik).

A polgármester ismét Szekó József (Fidesz-KDNP) lett 69,72 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 15 958 választópolgárból 4923-an mentek el szavazni.



Pécsen a 19 egyéni választókerületből mindet a Fidesz-KDNP jelöltjei (Huba Csaba, Oszoli Dénes, Pál Miklós Károly, Haász János, Girán János, Dr. Juhászné Dr. Müllner Marianna, Sztojkovics Éva Ildikó, Dr. Őri László Szabolcs, Fazekas Orsolya Angéla, Bognár László, Decsi István, Erb József, Tihanyvári Dóra, Kövesi Mária Ildikó, Dr. Csizmadia Péter, Grób Gábor József, Hári József, Deli Eszter, Fodor Ibolya) nyertek meg. A kompenzációs listáról nyolcan kerültek be a 27 fős képviselőtestületbe: ketten a Forum-MSZP-Együtt-PM képviselői (Cserfainé Dr. Kovács Ágnes, Dr. Gulyás Emil); ketten a Jobbik képviselői (Gyimesi Gábor, Fogarasi Gábor); ketten az ÖPE képviselői (Kővári János, Vozár Pál); Dr. Keresztes László Lóránt az LMP, míg dr. Kunszt Márta a DK képviselője.

A polgármester Páva Zsolt lett 39,28 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 125 606 választópolgárból 43 046 fő ment el szavazni.



Pécsváradon a hatfős képviselőtestületből (Benkő László, Füri Ferenc, Gászné Bősz Bernadett, Dr. Hutvágner Rozália, László Miklós, Tóth Gyöngyi) mindenki független, és a polgármester, Zádori János is, aki 59,19 százalékkal nyert. A névjegyzékben szereplő 3364 választópolgárból 1717 fő ment el szavazni.



Sásdon a hattagú képviselőtestületbe négy független (Hausmann Mária, Dr. Jusztinger János, Pál Csaba János, Urvald Péter), és két párt által indított jelölt jutott be: az MSZP színeiben indult Székely Szilárd és a Fidesz-KDNP-s Pintér Gábor. A polgármester a független Rabb Győzőné lett 41,19 százalékkal. A választópolgári névjegyzékben szereplő 2697 főből 1378-an mentek el szavazni.



A hatfős képviselőtestületben (Amigya Antal, Elmajer Tiborné, Kovács Csaba György, Kovácsné Böröcz Anette, Orlovics Gyuláné, Török Csaba Józsefné) mindenki független, Nagy Attila független jelöltként 68,14 százalékkal lett polgármester. A névjegyzékben szereplő 2375 választópolgárból 1276-an mentek el szavazni.



Siklóson a nyolc egyéni választókörzetből négyet független jelöltek (Szalai Ottó, Reitz Emilné, Dr. Marenics János, Balázs Csaba Jenő), négyet pedig a Fidesz-KDNP (Virág László, Pataki Gabriella, Mikola János, Juhász Tibor) szerzett meg. A kompenzációs listáról hárman (Pohl Marietta a Fidesz-KDNP, Zádori Tivadar az MSZP, Vida Dezső Zoltán a Jobbik színeiben) jutottak be a 11 fős képviselőtestületbe. A polgármester a függetlenként induló Dr. Marenics János lett 41,18 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 8311 választópolgárból 3738-an mentek el szavazni.



Szentlőrincen a nyolcfős képviselőtestületbe hat független (Dr. Gyetván Ferenc, May Gáborné, Petz Józsefné, Turi Zoltán, Varga Péter, Végh Gábor), valamint egy Fidesz-KDNP-s (Vörös Sára) és egy Jobbikos (Kovács Henrietta) jutottak be. A polgármester a függetlenként induló Koltai Péter lett 70,21 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 5562 választópolgárból 2418-an mentek el szavazni.



Szigetváron a nyolc egyéni választókörzetből hetet a Szigetvári Emberekért Egyesület (Pogács Anna Rozália, Bosztonics József, Balaskó Tamás, Varga Zoltán, Málek Andrea, Szojkó Gábor János, Dr. Vass Péterné), egyet pedig a Fidesz (Horváth József) jelöltje szerzett meg. A kompenzációs listáról Guczogi Gábor az MSZP-DK, a volt polgármester Kolovics János a Fidesz, és a volt alpolgármester Dr. Simon János a Sygeth Civitas Egyesület (amelyet a Jobbik és a KDNP támogatott) színeiben jutott be a 11 fős képviselőtestületbe. A polgármester a függetlenként induló Dr. Vass Péter lett 32,29 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 8988 választópolgárból 4913-an mentek el szavazni.



Villányban a hatfős képviselőtestületbe négy független (Czinczár Attila Zoltán, Gyuris Ferenc, Mayer István, Tegzes Emil) és két Fidesz-KDNP-s (Dr. Kottlár Gábor, Kretz Róbert József) jelölt került be. A polgármester a függetlenként induló és újrázó Takáts Gyula lett 61,93 százalékkal. A névjegyzékben szereplő 2106 választópolgárból 1137-en mentek el szavazni.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/valasztas.hu