Csúszik a járványhelyzet és a piaci bizonytalanságok miatt a Thyssenkrupp pécsi gyárának építése

2020. június 16. 16:00 2020. jún. 16. 16:00

Másfél-két évvel halasztja Pécsre tervezett gyárának építését a motoralkatrészeket gyártó német Thyssenkrupp, a csúszást a járványhelyzettel és az autóipari piac bizonytalanságaival magyarázza a cég. 

Minderről a Forbes írt kedden, cikkét a Pécsma.hu szemlézte. A Thyssenkrupp tervei szerint 2021-re elkészült volna az új pécsi üzem a Déli Ipari Parkban, ahol motorkomponenseket, elektromos motorokhoz gyártanának alkatrészeket hibrid és elektromos meghajtású járművekhez.

A cég a koronavírus-járvány, valamint az autóipari piac bizonytalanságai, vevők projektjeinek eltolása miatt viszont a 17 milliárdos beruházás halasztása mellett döntött. Hangsúlyozta ugyanakkor hosszú távú elköteleződésüket, a cikk szerint már most növelnék a rendelkezésre álló területet.

A pécsi önkormányzat közleményben reagált a fejleményekre. Mint írták, az autóipar múlt évi visszaesése, majd a koronavírus okozta általános gazdasági visszaesés nem kímélte az ágazatot. Ezért a nagy múltú német vállalatnak is újra kellett értékelnie a fejlesztés ütemét.

- Pécs önkormányzata az elmúlt időszakban mindent megtett annak érdekében, hogy a városban tervezett beruházások a nehézségek ellenére is megvalósuljanak, és ezen belül is kiemelt projektként kezeli a Thyssenkrupp fejlesztését - fogalmazott a városháza.

Hozzátették, a vállalat és a város vezetése több körben egyeztetett, jó néhány tárgyaláson képviseltük a pécsiek érdekeit. Ezek eredménye, hogy bár 1,5-2 éves késéssel, de sikerült Pécsen tartani a beruházást és a Thyssenkrupp hosszú távon is számol a pécsi fejlesztéssel. Ezt jelzi a vállalat beruházási terület növelésével kapcsolatos igénye is.

(Címlapkép: Facebook/Thyssenkrupp)

Forrás: Pécsi STOP