Döcögve megy a kanyaró elleni oltás ügyezése Pécsen

2017. április 3. 07:11 2017. ápr. 3. 07:11

Bár a pécsi tankerület beígérte, hogy kifizetik a kanyaró elleni oltásokat, a megvalósítás még döcög. A recepteket addig nem lehet kiváltani, amíg a pénzügy nem intézi el a vakcinák értékét. A PDSZ szerint a kirándulás alatt is járna az ügyeleti díj a tanároknak, de eddig ilyet nem kaptak.

A munkáltatónak kell állni az oltási költségeket

A hét elején cikkezett arról a Pécsi STOP, hogy hiába a Romániában tartó kanyarójárvány, Magyarországon azoknak a tanároknak, akik egy kormányzati programban Erdélybe kísérik a tanulókat, nem jár ingyenes oltás - a vakcina ára azonban 10 ezer forintnál is többe kerül.

Az oltásra főképp az 1968 előtt, illetve az 1969-1991 között született pedagógusoknak lenne szüksége, ugyanis ők vagy nem, vagy csak részleges védettséget adó védőoltást kaptak gyermekkorukban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője a Pécsi STOP megkeresésére elmondta, a baranyai megyeszékhelyen a hét elején négy tanárról tudott, akik pont Erdélybe készültek, és eléggé tanácstalanok voltak az ügyben, hogy a vakcina nélkül visszamondhatják-e az utat (a Határtalanul programban külhoni iskolákat látogathatnak meg az iskolások, a pályázatban azonban az időpontok kötöttek).

Nagy szerint ugyanakkor mivel munkakörből fakadó feladatellátásról van szó, a munkáltatónak kutya kötelessége lenne átvállalnia a védőoltás árát a tanároktól.

Cikkünk megjelenése után a pécsi tankerület jelentkezett a PDSZ-nél, hogy ők minden érintett tanár oltásának költségét állni fogják.

Nehézkesen megy az oltás miatti elszámolás

Portálunk úgy értesült, a megvalósítás egyelőre eléggé döcögősen működik. Egy tanárnak a pénzügyön azt mondták, hogy addig nem válthatják ki a receptet, amíg a pénzügy erre nem szerez külön forrást, ennek átfutása két hét lehet.

Csakhogy a vakcina a beadástól számítva két hét alatt ad teljes védettséget, vagyis utazás előtt két héttel be kell adni. Az érthetetlen rendelkezés a védettség kialakulását veszélyezteti.

Nagy Erzsébet egy másik problémát is felvetett: a tanároknak járna ügyeleti díj a kirándulás alatt is, mivel a pedagógiai programhoz illeszkedő, iskolai munkatervben szereplő programról van szó.

Nagy úgy értesült, hogy ilyet eddig senki nem kapott, sőt, a helyettesítéseket sem fizették ki, holott itt szó sincs az ingyenesen ellátandó eseti helyettesítésről.

"Amennyiben nem változik ez a gyakorlat, a PDSZ jogi lépéseket tesz" - mondta el a szakszervezeti ügyvivő.

Egyes tanárok már úgy vannak, ha nem kapják meg időben a védőoltást (meg az érte járó költségtérítést), akkor nem utaznak.

"Lehet, hogy bedől a pályázat, de tetszettek volna volna betartani a törvényeket, meg kormányrendeleteket" - fogalmazta meg egyikük.