Dupla állami támogatást kap a ZSÖK, de a PTE is jól jár

2016. január 22. 17:30 2016. jan. 22. 17:30

Több mint duplájára növelte idéntől kezdve a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. állami támogatását a kormány, 2016-ban 1,170 milliárd forint jut az intézményre - hangzott el Páva Zsolt és Hoppál Péter sajtótájékoztatóján. Ebből a pénzből a Kodály Központnak és a Pannon Filharmonikusoknak is jut. A Pécsi Tudományegyetem a 650 éves jubileumára 565 milliót kap, valamint 2016 és 2019 közt 24 milliárd forint mehet campus-fejlesztésre.



A tavalyi év kulturális évértékelőjét tartotta meg a magyar kultúra napján Pécsen Hoppál Péter kulturális államtitkár és Páva Zsolt polgármester.



Az államtitkár országosan nézve kiemelkedően eredményesnek írta le a 2015-ös évet. Mint mondta, a World Music Expo - WOMEX - Budapesten tarolt, mint ahogy a Pécsen megrendezett Europa Cantat is.
Hoppál kitért arra, hogy a 23 megyei jogú város kulturális intézmények finanszírozási listájából Pécs messze kiemelkedik, a támogatásokat pedig állami források is kiegészítik.

Az államtitkár elmondta, a nemzetgazdasági tárca elfogadta, hogy 2016-tól a vidéki kulturális fesztiválokra 250 millió forintos keret álljon rendelkezésre, amihez a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) még 300 millió forintot ad hozzá. Utóbbira meghívásos pályázaton lehet indulni. Hoppál a Pécsi Országos Színházi Találkozó kapcsán hozzátette, Páva Zsolt az idei találkozóra plusz 60 millió forintos állami támogatást kért (a POSZT-ra 2015-ben a város 65, míg az állam 60 millió forintot adott - azt is az utolsó pillanatban - a szerk.).

A helyi kulturális intézményekre terelve a szót az államtitkár elmondta, idén a Pécsi Nemzeti Színház 457,9 millió forintot (ez 18 millió forintos emelés a tavalyihoz képest, de még mindig a legalacsonyabb az öt vidéki nemzeti színház sorában), a Pécsi Harmadik Színház 36,7 milliót, a Bóbita Bábszínház pedig 46,5 millió forintot kap az államtól.



A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (amihez a Kodály Központ is tartozik többek közt) ennél kissé többet kap idén, a 2011-től folyamatos évi 500 millió forintos központi költségvetési támogatás 1,170 milliárd forintra nő, és 10 évre szóló szerződést kötnek az intézménnyel, annyi kikötéssel, hogy évente újratárgyalják a támogatás mértékét - jelentette be Hoppál Péter, és hozzátette: a várostól érkező támogatás az eddigi 590 millióról 100 millióra csökken. Az állami pénzből a Pannon Filharmonikusok 350 millió forintot kapnak, amihez még hozzájön a nemzeti zenekar besorolásért járó 200 millió forint, plusz a város százmilliós támogatása - fejtegette az államtitkár.



Hoppál Péter a bejelentések sorát a Pécsi Tudományegyetemmel zárta. Mint ahogy a Pécsi STOP elsőként megírta, a 650 éves jubileumára az egyetem 2016-ban 200, míg 2017-ben 365 millió forintot kap az államtól.

Mindezek mellett 2016 és 2019 közt éves ütemezésben 24 milliárd forintnyi magyar forrást kap az intézmény, hogy a külföldi orvosképzés kapcsán fejleszthesse a campust.



Páva Zsolt mondandójában úgy fogalmazott, az EKF kapcsán felépült intézményrendszer mostanra teljesen beépült a város szövetébe, amit a közönség is igazol.

A polgármester kitért arra, hogy a Pécsi Nemzeti Színház eddigi vezetőit újraválasztották 2015-ben a munkájuk elismeréseképpen, a ZSÖK-öt és a POSZT-ot pedig új ügyvezetés viszi (Vincze Balázs és Magyar Attila). Magyar Attila pályázatával kapcsolatban Páva elmondta, azért őt választották, mert az ő személyében és pályázatában láttak arra reményt és garanciát, hogy a szakmai szervezetek közti torzsalkodást sikerül elcsitítani. A POSZT körüli civakodás nem Pécs ügye volt, de a város szenvedte el - tette hozzá.

A sajtótájékoztató végén újságírói kérdésre Hoppál Péter újfent kijelentette, hogy a Csontváry-képek vissza fognak térni Pécsre január 31. után, a budapesti esetleges Csontváry-múzeummal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, elég sok az esetlegesség és a bizonytalansági tényező ebben a kérdésben.

Páva Zsolt pedig Magyar Attila - földtől kissé elrugaszkodott - pályázatát magyarázta. Szerinte a nemzetközi fellépőkkel - Bruce Willis, Adele - az új ügyvezető olyan témákat is beemelt, amikről eddig nem volt szó, azzal is jelezte, hogy a mindennapi politikai megosztottság mocsárharcaiból akarja kiemelni a céget.

"Bruce Willist nem szó szerinti értelemben fogom fel, ez jelképes mondata Magyar Attilának, aki egy kicsit blőd, vagy abszurd példával kívánta ezt a helyzetet alátámasztani, hogy ezt a fajta megosztottságot megszüntesse. Amúgy hogy ha eljön Bruce Willis, én nem fogok keresztbe feküdni, legyen itt, emelni fogja a fesztivál fényét és biztos sokan fognak autogramot kérni, de ezt egy jópofa kiszólásnak kell tekinteni, nem szó szerintinek" - zárta gondolatait Páva.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop