Egymást érik a szabatéri tüzek Baranyában

2020. július 2. 12:21 2020. júl. 2. 12:21

Szezonja van a szabadtéri tüzeknek: lapunkat a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta, hogy a héten eddig már több helyen csaptak fel a lángok, volt, ahol egy hektárnyi terület égett le. Idén már több ezer szabadtéri tűz izzasztotta a tűzoltókat, a nyár nagyja pedig még vissza van.

A szabadtéri tüzek számának megugrására már május végén figyelmeztetett honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, megjegyezve, országos szinten már hatezer alkalommal riasztották miattuk a lánglovagokat. 

A szabadtéri tüzek, melyek 99 százalékát ember okozza, jelenleg sem ritkák. Amint azt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, a héten már több helyre kellett vonulniuk miattuk.

Felcsaptak a lángok Oroszlón, Görcsönyben egy hektár terület égett le, Gyódon a szőlőhegyen kellett oldani. Mattyon is tűz volt, mely 300 négyzetmétert érintett, Mozsgón is szabadtéri tűz miatt akadt dolguk a tűzoltóknak, Szederkényben pedig egy kupac fanyesedék begyújtásának lett rossz vége.

Pár nappal korábban Hegyszentmártonban egy lucernaföldön található szénatároló szín környezetében található szénarendek gyulladtak meg. A szín alatt széna bálák, valamint több köbméter keményfa fűrészelt faáru égett. A siklósi hivatásos tűzoltók két sugárral fékezték meg a lángokat. A tűz a környezetére, és a szomszédos telkekre nem terjedt tovább, így azok nem károsodtak, a szénatároló teljesen megsemmisült, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Attól, hogy most pont nem tiltják, még nem kell kimenni a kert végébe, és felgyújtani a tavasz óta deponált ágakat

Jelenleg nincs ugyan tűzgyújtási tilalom Magyarországon, azonban az időjárás nem kedvez a biztonságos égetésnek. Nagy melegben könnyebben terjednek a lángok, elég egy hirtelen széllökés, és megvan a baj.

A szabadtéri égetéssel kapcsolatosan főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi - áll a BM OKF honlapján. Belterületen növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, és akkor is a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett.

A külterületen történő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése csak abban az esetben lehetséges, ha egyéb jogszabály megengedi. 

Ilyen esetben az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez írásban be kell jelenteni, és további szabályokat is be kell tartani.

Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt nem jelenthet. Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP