Több ezer szabadtéri tűzhöz riasztották már a lánglovagokat

2020. május 29. 14:21 2020. máj. 29. 14:21

A többnyire csapadékmentes és enyhe tavasz sokakat csábít a szabadba, zajlanak a kerti munkák, emiatt nincs olyan nap, amikor az ország valamelyik pontján ne gyulladna meg az aljnövényzet - figyelmeztet honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, megjegyezve, idén már hatezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt. Ketten életüket vesztették, huszonhárman pedig megsérültek.

Mint írják, ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. 

Figyelmeztetésük szerint a szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

  • a tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül;
  • legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék);
  • gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla);
  • feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet;
  • az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat;
  • erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
  • belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha ezt egyébként más jogszabály megengedi;
  • az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
  • a külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell írásban bejelenteni a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz;
  • baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu