Elkészültek a nagyárpádi csomópont kiviteli tervei

2021. május 5. 15:20 2021. máj. 5. 15:20

Határidőre elkészültek a nagyárpádi csomópont átalakításának kiviteli tervei. Ezzel újabb lépéssel került közelebb a forgalmas kereszteződés évtizedek óta megoldatlan helyzetének rendezése. A forgalomirányító rendőrlámpás csomópont kialakítása még idén megkezdődhet- tudatja a pécsi önkormányzat.

Évtizedes problémát jelent Nagyárpádon a Kanizsai Dorottya út és a Kemény Zsigmond utca kereszteződése. A településrészen átvezető 57-es főút kettévágja az 1955-ben Pécshez csatolt falut. Naponta több mint tízezer autó halad itt át, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban Nagyárpádról sokszor percekig tart kikanyarodni a főútra. A csomópont nemcsak forgalmas, de balesetveszélyes is, átlagosan havonta történik itt súlyos közlekedési baleset- írják.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 

Az örökölt probléma megoldását kiemelten kezeli a pécsi városvezetés. A terület önkormányzati képviselője már 2019-ben kezdeményezte a csomópont átalakítását.

 

Javaslatomra a város 2020-as költségvetésébe bekerült a csomópont tervezésének forrása, és tavaly megkezdődött a tervezők pályázaton történő kiválasztása is. Mivel az első pályázat eredménytelen lett, ezért elhúzódott a folyamat, de tavaly év végére a Költségvetési és Gazdasági Bizottság kiválasztotta a legkedvezőbb ajánlatot adó tervezőt, aki a határidő előtt, már április közepére elkészítette a kereszteződés terveit. Az idei városi költségvetésben már a beruházás fedezetét is biztosítottuk, így akár néhány hónapon belül megkezdődhet az építkezés. Az állami közútkezelővel folyamatos az egyeztetés, hálás vagyok érte, hogy mindenben támogatják a csomópont kiépítését. Tekintettel arra, hogy eddig még a tervezés előkészítésének fázisáig sem jutott el a csomópont ügye, most pedig lépésről lépésre közelítünk a biztonságos kereszteződés megépítése felé, ezt óriási eredménynek tartom – foglalta össze a kereszteződés rendezésének eddigi történetét Csaba István, a terület önkormányzati képviselője.

Az elkészített tervek alapján az 57-es út nagyárpádi csomópontjánál nagyjából fél méterrel lesz szélesebb a burkolat a mostaninál. Ez már elég arra, hogy a jelenlegi kettő helyett három forgalmi sávot alakítsanak ki. Mindkét irányból egy-egy balra kanyarodó sávot jelölnek ki. A csomópontban három zebrát festenek fel, a kereszteződés északi, déli és nyugati oldalán kelhetnek majd át biztonságban a gyalogosok. Ez utóbbi gyalogátkelőhely újra összeköti a főút által kettévágott településrészt. A csomópont forgalmát rendőrlámpák irányítják majd- jelzik.

Mivel a főúton építkezést csak a működtető állami közútkezelő társaság végezhet, ezért az önkormányzat konzorciumra lép a céggel, ez a feltétele annak, hogy megkezdődhessen a beruházás. A jogi procedúra befejezése, majd a kivitelezésre kiírt közbeszerzés lezárása után, akár még idén megkezdődhet a csomópont átépítése- hívják fel a figyelmet.

 

A megújuló kereszteződéstől biztonságosabb közlekedést és a nagyárpádiakat évtizedek óta bosszantó közlekedési probléma megoldását várja a pécsi önkormányzat.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​