Eluralta a Z generáció a megyei és a pécsi MSZP-t

2020. szeptember 3. 16:20 2020. szept. 3. 16:20

Tisztújítást tartottak szerdán az MSZP Baranya megyei és pécsi elnökségében is, mindkét szervezetben a fiatalok vették át a stafétát. Pécsett Kaposi Levente váltotta a veterán baloldali politikust, Gulyás Emilt, a megyei szervezetben pedig Csaba Istvánnak, a pécsi önkormányzat legfiatalabb képviselőjének szavaztak bizalmat Szakács László országgyűlési képviselővel szemben.

A megyei elnöki székért ketten dobták be a kalapjukat a ringbe: a pozíciót betöltő Szakács László országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese, illetve Csaba István, aki 2019 ősze óta a Mindenki Pécsért Egyesület-MSZP önkormányzati képviselője. Úgy tudjuk, Csaba 63, míg Szakács 22 voksot kapott. 

Az eredmény jelzésértékűnek tekinthető: az MSZP társelnöki rendszerre tér át szeptembertől, a jelenlegi pártelnök, a pécsi származású Tóth Bertalan Kunhalmi Ágnessel pályázik a két posztra. A férfi pártelnöki tisztért Mesterházy Attila is bejelentkezett, Szakács László pedig az ő ambícióit támogatja (erről cikkünk második felében bővebben írunk). A szerdai tisztújítás eredményéből az látszik, hogy a megyei tagok nem Szakácsékkal képzelik el a folytatást.

"Egy fiatalos, lendületes programot tettem le a tagság elé, mely már készülődés a 2022-es országgyűlési választásra"

- mondta el lapunknak Csaba István. Szerinte erre a programra nyitott volt a szervezet, látszik egy fiatalos fordulat. 2022 kapcsán hangsúlyozta az előválasztás fontosságát, mint mondta, közös listával, közös jelöltekkel lehet legyőzni a Fideszt.

A városi elnökség élére is új arc került, ott Kaposi Levente váltotta régi motoros Gulyás Emilt, aki nem kívánt újrázni.

A jelenleg 22 éves Kaposi Levente a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi karának politológus hallgatója, tanulmányai elején csatlakozott a párthoz, a voksolás előtt a pécsi önkormányzat MSZP frakciójának titkári pozícióját töltötte be. Programjában a szocialisták városi szervezetének, szervezeti életének megújítását tűzte célul, fontosnak látja, hogy pártja újfent vonzó legyen a fiatalok számára.

Ahogy Csaba István, Kaposi Levente is hangsúlyt fektetett programjában a 2022-es országgyűlési választásra. Úgy látja, fontos, hogy fennmaradjon az a pártokon átívelő együttműködés, mely a 2019-es önkormányzati választás előtt létrejött, valamint támogatja a közös lista és az előválasztás ötletét.

Társelnöki rendszerre tér át az MSZP szeptembertől

Társelnöki rendszerre tér át az MSZP is a szeptemberi tisztújítása során, a jelenlegi pártelnök, a pécsi származású Tóth Bertalan Kunhalmi Ágnessel fog pályázni a két posztra - írtuk nemrég. A férfi pártelnöki tisztért Mesterházy Attila is bejelentkezett, de Kunhalmi vele nem tervez.

Népszava cikke szerint az MSZP a szeptemberi tisztújítás során fog átállni a társelnöki rendszerre, a pártelnökségért a pécsi származású jelenlegi elnök Tóth Bertalan Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselővel együtt pályázik. 

"Nem véletlenül indulok Tóth Bertalannal, egy csapatban készülünk a Fidesz legyőzésére"

- ezt reagálta a lapnak Kunhalmi arra a felvetésre, miszerint Mesterházy Attila is bejelentkezett a férfi pártelnöki tisztre. Mesterházy hétfő este az ATV-n arról beszélt, hogy ő "tökéletesen tudna együtt dolgozni" Kunhalmi Ágnessel.

Mesterházy szavaira Kunhalmi így reagált a Népszavának:

"Nem tervezek ezzel az eshetőséggel, Tóth Bertalannal indulok és vele is fogok nyerni."

A cikk szerint az MSZP új szabályzata értelmében a férfi és női társelnökökről külön fognak szavazni, vagyis akár az a szcenárió is előfordulhat, hogy nem Tóth Bertalan kapja a legtöbb szavazatot. 

A lap úgy értesült, hogy Tóth és Mesterházi mellett van egy harmadik induló is, az óbudai (III. kerületi) önkormányzati képviselő Őri László, aki most pályázik elsőre a tisztségre. 

A női pártelnöki posztra egyelőre a Népszava cikke szerint Kunhalmin kívül nem ismert másik induló. 

Az ATV cikke szerint a másik baranyai szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese, Szakács László pedig bejelentette, hogy Mesterházyt támogatja a pártelnöki tisztségért folytatott versenyben, mert hogy az sem titok, hogy ők baráti viszonyt ápolnak egymással. Az is kiderült, hogy Szakács részt vett Mesterházy elnökjelölti programjának kidolgozásában.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP