“Ez a ház több ezer embernek köszönhető” - így áll most a Nevetnikék Alapítvány otthona, ekkor vehetik birtokba a Bajnok utcai épületet

2022. augusztus 21. 08:02 2022. aug. 21. 08:02

A Nevetnikék Alapítványról korábban itt, a Pécsi STOP oldalán is már több ízben írtunk, ugyanis tavaly ilyenkor hatalmas bajba kerültek:  ahogyan arról akkor portálunk is beszámolt a Nyár utcai kórház részleg bezárásával elvesztették azt az irodát, ahol az önkéntesek képzése zajlott és ahol a falfestésekhez szükséges eszközöket tárolták, így új lehetőségek után kellett néznie a vezetőségnek. A József Attila úti gyermekkórházzal szemközt épp eladó volt egy alkalmas ház, a vételára azonban rövid határidővel kellett összeszedni. Akkor megindult a versenyfutás, az Alapítvány minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy hozzá tudjanak jutni az épülethez. 

A közösségi médiában indított kampánynak, a megannyi újságcikknek, valamint a sok-sok adományával támogató kedves embernek hála a Bajnok utcai épületet végül meg tudták vásárolni. Ám ezzel még nem ért véget az ún. küzdelem. A felújításról, a költözésről és a jövőről most az Alapítvány kuratóriumi elnökével és programvezetőjével, Kőműves Glóriával beszélgettünk. 

Kőműves Glória, az Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

“Ez a ház több ezer embernek köszönhető.” - kezdte lapunknak, Glória, aki elmondta, három héten belül szeretnének beköltözni az új házba, ugyanis a Nyár utcai klinikáról most már tényleg el kell jönniük, az épület azonban még alapos renoválásra szorul. Ottjártunkkor is fúrtak, faragtak, csiszoltak, gőzerővel dolgoztak azon, hogy néhány héten belül költözésre alkalmas legyen az ingatlan. Az alapítvány programvezetője arról is beszélt, hogy bár hatalmas volt az öröm, amikor meg tudták vásárolni a házat, később kiderült, számos rejtett hibával kell szembenézniük, így a kalkulált felújítási költség sokszorosával is számolniuk kell. Az épület alapvetően kétszintes, az alapítvány pedig mind a két szintet szerette volna kihasználni, az emeltre tervezték az önkéntesek képzőhelyét, ám ott annyira komoly szerkezeti gondok jelentkeztek, hogy ezt az ötletet egyelőre elvetették és most azon munkálkodnak, hogy hozzák munkára alkalmas állapotba. Glória lapunknak arról is mesélt, hogy mind a ház megvásárlása mind pedig a felújítás nem jöhetett volna létre a rengeteg kedves ember hozzájárulása nélkül.

Az emelet felújítása egyelőre csúszik 

 

A renoválás során is számos szakember járult hozzá térítésmentesen a tudásával ahhoz, hogy az épület megújulva álljon az alapítvány rendelkezésére. Kérdésünkre az is kiderült, hogy többen maguktól jelentkeztek és ajánlották fel a munkájukat, de voltak, akiket az alapítvány keresett fel és kért segítséget. 

“Mi tavaly ősz óta újítgatjuk ezt a házat. Itt nem volt beton sem, a parketta alatt csak a puszta földet találtuk. Szóval betonoznunk is nekünk kellett, teljes víz-és villanyvezeték csere történt. Mindezt pedig leginkább önkéntesek segítségével valósítottuk meg. Sokszor szombatonként, munkaidő után jöttek a házhoz, illetve az építőipari munkások között is nagyon sok volt, aki azt mondta egy-egy napra a szaktudásával hozzájárul.”

 

Glória arról is beszélt, neki az a terve, hogy ez tényleg egy olyan ház lesz a kórház közvetlen közelében, ami egy kis szeretetkuckó. “Alapvetően itt önkéntesek fognak játékot készíteni, illetve a kórházi önkénteseknek a képzései zajlanak majd itt. Mindez azért, hogy a kórházban gyógyuló beteg gyermekeknek egy picit jobb legyen.”

A Bajnok utcai épület

 

Várják az önkénteseket 

Az alapítvány jelenleg is várja az önkénetesek jelentkezését, a toborzás folyamatosan zajlik.

“Kórházi önkénteseket most nagyon várunk, végre vége a járványnak, így bemehetünk a kórházba. A covid alatt volt, hogy online tartottunk foglalkozást, volt, hogy az ablakok alatt szerenádot tartottunk, de az nem ugyanolyan. Így most szeretnénk új önkéneteset fogadni, akiket már az új házban fogunk felkészíteni és nagyon bízunk benne, hogy akik most fognak jelentkezni, azok is jól fogják magukat érezni. Úgyhogy, jöjjenek, gyertek, gyertek”

 

- zárta gondolatait Glória. 

A házfelújítással kapcsolatos további részletekről ITT olvashatsz, ha pedig önkéntesnek jelentkeznél a Nevetnikékhez, akkor azt IDE KATTINTVA tudod megtenni. Ha pedig támogatni szeretnéd az alapítvány munkáját, akkor azt ITT teheted meg. 

 Az alapítványról 

A kórházban ápolt gyermekek szabadidős foglalkozásainak megszervezése, a betegek gyógyulásának elősegítése, a kórtermi környezetük barátságosabbá tétele. Kórtermi környezetük mesefalfestéssel való dekorálása, interaktív játékok felszerelése az ambulancián folyosóin, hazavihető öko-játékok készítése és ajándékozása a krónikus betegek számára. A Nevetnikék Alapítvány független, de különböző politikai-, vallási-, világnézetű tagokkal bíró szervezet, akik békésen tudnak együtt dolgozni a beteg gyermekekért, viselkedésüket és kommunikációjukat a kölcsönös együttműködés, támogatás, egymás elfogadása és egymás szeretete jellemzi.

Szerző: Gerber Petra 

Fotók: Bogos Csaba