Félmilliós négyzetméteráron hirdetik a lakásokat Pécs legdrágább területén

2020. szeptember 26. 12:27 2020. szept. 26. 12:27

Átlagosan 331 ezer forint/négyzetméteráron mennek szeptemberben a használt lakások és családi házak Pécsett, a belvárosban viszont már a 400-at karcolja az átlagár, a legdrágább területnek viszont Rókusdomb számít.

Mindez az Ingatlan.com legfrissebb, lapunknak elküldött elemzéséből derült ki. Az ingatlanpiaci portál emlékeztet, lendületes emelkedést mutatott a múlt év végéig, illetve a koronavírus-járvány magyarországi megjelenéséig az országos lakáspiac.

A kereslet és az árak növekedése a fővárosban indult 2014-ben, majd fokozatosan vidéken is egyre jobban pörgött fel a piac vidéken is. Az élénkülés nem volt egyenletes az országon belül és a városokon belül is nagyon eltérően alakult a kereslet.

Forrás: ingatlan.com

“Egy-egy városban vannak hagyományosan, azaz évtizedek óta felkapottabb területek, például a város központi, belső részei. Ugyanakkor mindenhol van egy dinamikája a helyi lakáspiacnak. Azaz vannak átmenetleg vagy tartósabban felélénkülő városrészek is”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „Például, ha egy városrészben nagyon leszűkül a kínálat és megugranak az árak, akkor sok esetben a szomszédos területek kezdenek felpörögni.” – tette hozzá a szakértő.

Az ingatlan.com pécsi lakáspiacot bemutató elemzése szerint szeptember közepén a kínálatban szereplő lakások és családi házak négyzetméterárának mediánja 331 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eladó lakóingatlanok fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb áron szerepel a kínálatban.

Az portál készítette kimutatásból kiderül, a Pécs belvárosában lévő lakóingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet: az érdeklődők 11 százaléka szeretne itt lakást vásárolni. Ezekért a lakóingatlanokért négyzetméterenként 393 ezer forintot kérnek a tulajdonosok.

Szintén népszerű a vevőjelöltek körében a Kertváros, Uránváros, Mecsekoldal városrész, ezekben 301-403 ezer forintnál járnak a négyzetméterárak. A legmagasabb 557 ezer forintos medián négyzetméterár pedig a rókusdombi lakóingatlanokat jellemzi.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP