Gondban a Kaposvári Egyetem?

2019. január 14. 15:03 2019. jan. 14. 15:03

Lapértesülés szerint hat egyetemnek utalt ki gyorssegélyt az Orbán-kormány tavaly év végén a nehéz anyagi helyzetükre hivatkozva. Az egyik az érintett intézmények közül a Kaposvári Egyetem. Elvileg a kancellári rendszernek pont az ilyen helyzeteket kellene kivédenie.

A 168ora.hu értesülései szerint tavaly év végén határozott arról a kormány, hogy hat egyetemet segít ki, mivel azok gazdasági helyzete nem a legjobbnak mondható.

Ezeknek az intézményeknek csikart ki gyorssegélyt az oktatásért is felelős tárca, az előterjesztés célja pedig "az állami felsőoktatási intézmények fizetőképességének helyreállítása, hosszú távú gazdaságos és hatékony működésük előkészítése, biztosítva ezáltal az alaptevékenységük ellátását."

A lap idézi a hozzájuk került előterjesztés bevezetőjét is:

"Hat állami fenntartású felsőoktatási intézmény – Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eszterházy Károly Egyetem, Kaposvári Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Soproni Egyetem – a demográfiai viszonyokból fakadó folyamatosan csökkenő hallgatói létszám, a finanszírozási rendszer rugalmatlansága (a hallgatói létszámváltozásra késleltetve reagál), az egyes képzések alulfinanszírozottsága (az önköltséget nem fedező költségkeret-maximum) és ennek következményeként a csökkenő állami támogatás mértéke miatt nehéz gazdálkodási helyzetbe került."

A súlyos anyagi helyzet a 168ora.hu értesülései alapján már a nyár folyamán is ismert volt, ezek miatt előbb egy kancellárokból álló munkacsoportot állítottak fel majd tavaly év végén a kormány megszavazta a gyorssegélyt, amelynek együttes összege 2,767 milliárd forint volt. Arra a lap nem tér ki, hogy ez a pénz hogyan oszlott meg az érintett egyetemek között. Az mindenesetre tudható, hogy tavaly november végén (frissebb adat egyelőre nem áll rendelkezésre) az Államkincstár számításai szerint a Kaposvári Egyetemnek például 787 millió forintos tartozása volt.

A lap szerint ezen intézmények minden évben segítségre szorultak, vagyis az Orbán-kormány által pár éve bevezetett kancellár-rendszer (akiknek az intézmények gazdálkodását kellett rendbe tenni és fejlődő pályára állítani) ezen egyetemeknél nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.