Gyógykezelésre utaztak, pécsi mentők hoztak haza egy nagycsaládot a járvány miatt lezárt Tel-Avivból

2020. április 25. 11:08 2020. ápr. 25. 11:08

Jellemzően külföldről szállítanak beteget a pécsi Galenus Mentőszolgálat munkatársai, de fordított helyzet is akad. Deák Zoltán, a mentőszolgálat vezetője lapunknak elmesélte, most, a koronavírus-járvány tombolása idején Izraelből hoztak haza egy magyar nagycsaládot, akik az apa gyógykezelésért keresték fel Tel-Avivot. A gyógyulás útjára lépett Zoli feleségével, Nikivel is beszélgettünk.

-A nemzetközi betegszállítás minden esetben más és más - mondta lapunknak Deák Zoltán, a Galenus Mentőszolgálat alapítója.

- Minden egyes betegnél a küldő kórháztól bekérünk egy „medical reportot”, ez amolyan köztes zárójelentés. Közben megtervezzük az útvonalat. Ez különösen fontos volt a jelenlegi járványhelyzetben, a lezárt határok miatt, de akkor is külön hangsúlyt kell rá fektetni, mikor a tengerentúlra történik a szállítás. Ebben az esetben alkalmazkodnunk kell a kompjáratokhoz, a foglalt szállásokhoz és nagyon fontos, hogy a betegért a kért időre érkezzünk.

- Van, hogy naponta csak egy kompjárat van két kikötő között, nem késhetünk - hangsúlyozta Deák Zoltán. - A szervezésnél tudni kell, hogy milyen állapotú a beteg, milyen mentőjármű menjen érte, milyen személyzettel, esetleg plusz felszereléssel. Az útvonal alapján kiszámoljuk a távolságokat és az időket. Amennyiben lehetőségünk van, megtörténnek a foglalások, a szállások lefoglalása, valamint a biztosítások megkötése.

Nemrég egy nagy családot hoztak haza Izraelből, gondot okozott az izraeli kijárási tilalom, a légtérzárlat. Mennyi ideig tartott a szervezés, mennyi ideig a beteg apuka és családjának haza szállítása?

Szállításunk Izraelből, Tel-Avivból történt. Ennek az útnak a megszervezése közel egy hónapot vett igénybe. Rengeteg engedélyt kellett beszerezni. Problémát okozott, hogy Görögországban nem szállhatott le a repülőgép a tervezett szigeten üzemanyagot felvenni, hanem csak Athén fogadta. Lényeg, hogy a három gyermek és édesanyjuk, édesapjuk hazaérkezett Magyarországra.

Indulásra vár a család

Az édesanya, Niki köszönetnyilvánítással kezdte a beszélgetést. Mint mondta, a Kötél Speciális Mentőszolgálat és a Galenus Mentőszolgálat nélkül lehet, hogy nem sikerült volna a férjének a gyógyulás útjára lépni.

"Immunterápiára utaztunk ki január 25-én Izraelbe, CAR-T kezelésre, a férjemnek ugyanis kiújult a nyirokrendszeri rákja. Hosszas informálódás után a társadalomhoz fordultunk, és sikerült összegyűjteni a kezelés árát. Tel-Avivban majdnem mindennap küzdeni kellet a vizsgálatok, kezelések folytatásáért. A laborokat leálltak, bizonytalan volt minden. Csúszott minden, de egy napra sem adtuk fel a reményt. A küzdelem megérte, mert a legnagyobb tumor egyharmadára visszaszorult"

Apa és csemeték


Niki szerint jó döntést hoztak azzal, hogy a Tel-Aviv-i intézményt választották. Nem csak azért, mert a világ 10 legjobb kórháza között jegyzik az egészségügyi intézményt: árban 80 millió forintból kijött a kezelés, Németországban ugyanez 200 millióba került volna. A kezelésnél használt szer az intézmény saját gyártmánya, ezért is tudják olcsóbban kezelni a betegeket - mondta.

Hogyan jöttek el a karantén alá helyezett városból?

A magyar nagykövetség képviselője vitt ki a repülőtérre bennünket a bérelt lakásunkból. Megjegyzem, hogy a városrészek nem csak vizuálisan voltak lezárva, fizikai lezárások voltak, minden hol szigorú ellenőrzés volt. A bonyodalom a reptéren folytatódott. Egy kisgép jött értünk. Amikor megláttuk, egy bőröndöt már ott is hagytunk a városban, azért, mert a magyar pilóták csomagjaik egy részét a szemétbe dobták, hogy nekünk több helyünk legyen.

Niki elmondta, férje most még pihen, karanténban van mindenki. Amíg mi Izraelben voltunk a családnál magyar orvosok őssejt-kutatást végeztek. Várhatóan a férjem 36 éves testvére alkalmas lesz donornak.

Zoli és a gyerekek

Hogyan bírta a terhelést három gyermek egy beteg férj társaságában?

Diplomás ápolói képesítésem van, a szakmámnak nagyon sokat köszönhetek és tudom, hogy a hároméves küzdelem sikerrel fog tárulni.

(A család harcát a betegséggel a Zoli- legyőzöm a rákot/ Zoli beats cancer Facebook-oldalon követheted.)

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP