Hadházy népszavazással szigorítaná a politikusi vagyonbevallásokat

2019. október 22. 09:30 2019. okt. 22. 09:30

Az LMP szekszárdi volt társelnöke és egy volt LMP-s önkormányzati képviselő két kérdését is népszavazásra engedte a Kúria: az egyik ugyan egy budapesti beruházást érint, mégis az ország pénzét emésztenék fel a munkálatok. A másik a politikusi vagyonbevallások szigorítása, erre a Borkai-ügy is rámutatott.

Miután táblákkal tört borsot Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszes országgyűlési képviselők orra alá hétfőn, az őszi ülésszak első napján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő (volt LMP-társelnök), délután már egy újabb, a kormányt valószínűleg bosszantani tudó tervet osztott meg a Facebook-oldalán

Volt párttársa, Kassai Dániel - akit azért zártak ki az LMP-ből, mert a tavaly tavaszi országgyűlési választás előtt visszalépett Kunhalmi Ágnes szocialista jelölt javára, aki meg is nyerte a körzetét - bejegyzésében ugyanis arról írt, hogy a Kúria két népszavazási kérelmet is átengedett, így novemberben két ügyben is elkezdődhet a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtése.

Az első kérdés egy budapesti atlétikai stadion megépítésére vonatkozik, amely a jelenleg ismert tervek szerint jó 150 milliárd forintba kerülne. A 444 cikke szerint ezt a kormány még az olimpiarendezési álmaival együtt képzelte el a Kvassay-zsilip környékén, ám az akkor szerveződő Momentum Nolimpia-kampányának hatására akkor elállt a tervtől. Később viszont szép csöndben kiderült, hogy a kormány az olimpia nélkül is megépíti az atlétikai létesítményeket. És bár a történet budapesti, a pénzt a kormány a közös államkasszából, vagyis a magyar adófizetők pénzéből finanszírozná jó eséllyel.

A másik népszavazási kérdés ennél konkrétabb: 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?"

Magyarán, hogy a politikusi vagyonbevallások valóságosságát rendszeresen ellenőrizzék, erre utal a második kérdés.

Mint ismert, az önkormányzati választás előtt a győri fideszes polgármester szexvideókkal és más cselekményekkel lett lebuktatva. De a családtagjai is szépen gyarapodtak anyagiakban az elmúlt években. Borkai ügyében nyomozás is indult, ez hétfőn a Parlamentben derült ki egy képviselői kérdésre adott válaszból.

A bejegyzés szerint november 23-tól indulhat az aláírásgyűjtés a két kérdés kapcsán, mindkét kérdés érvényességéhez 200-200 ezer érvényes aláírásra van szükség.

 

Forrás: Pécsi STOP