"Hallani lehetett, ahogy az ajtók mozognak a keretben" - így érezték Pécsett a horvát földrengést

2018. június 7. 12:22 2018. jún. 7. 12:22

A baranyai megyeszékhelyen és környékén is érezték azt a földrengést, mely csütörtök délelőtt pattant ki a horvátországi Slavonski Brod térségében. Egy pécsi panelben élő olvasónk is érezte a földmozgást, elmondása szerint még a környéken ugató kutyák is elhallgattak abban a pillanatban.

Földrengés rázta meg csütörtök reggel a horvátországi Slavonski Brod térségét, személyi sérülésről és anyagi károkról nem érkezett jelentés, de a földmozgást érezni lehetett Magyarország és Bosznia területén is.

A horvát szeizmológiai intézet a Richter-skála szerinti 3,8-as fokozatúra becsülte a földrengés erejét - írta az MTI. A földmozgás központja a boszniai határnál fekvő várostól 15 kilométerre délnyugatra volt, és egy jóval kisebb utórengés követte.

A Jutarnji List című horvát lap szerint a földrengés riadalmat keltett, de károkról és sérültekről nem érkeztek hírek. Szemtanúk szerint megremegtek az épületek és a bútorok. Egyes iskolákból kimenekítették a tanulókat, elővigyázatosságból távol kellett maradniuk az iskolaépületektől.

A földrengést magyar területen is érezni lehetett - közölte az MTI-vel a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete. Tájékoztatása szerint a földrengés ereje a Richter-skála szerint 4,1-es erősségű volt, és a bejelentések többen érezték Pécs környékén is.

"Mintha becsaptak volna egy ajtót"

A rengést egy olvasónk is érezte, aki egy pécsi panel negyedik emeleti lakásában él.

"Mintha becsaptak volna egy ajtót, olyasmi léghuzat volt, egy-két pillanatra csend is lett. Közben lehetett hallani, ahogyan az ajtók mozognak a keretben (a becsukott szekrényajtók kinn az előszobában kocogtak pl.) Meg az utcán ugató kutyák is elhallgattak egy pillanatra)"

- árulta el lapunknak. A rengés kapcsán Magyarországról sem jelentettek eddig sérülést vagy károkat.