Harkányi választók növekedése: a jegyző szerint minden rendben van

2019. augusztus 14. 09:30 2019. aug. 14. 09:30

A harkányi jegyző szerint folyamatos a választópolgárok számának és a lakosságnak is a növekedése Harkányban, ez vagy annak köszönhető, hogy fejlődik a település, de az is belejátszhat a növekedésbe, hogy a víkendtelepen élők ha állandó lakosnak jelentkeznek, úgy nem kell adót fizetniük. Hogy hányan jelentkeztek be a megadott határidőig Harkányba, azt nem tudni.

A napokban számolt be arról a Pécsi STOP, hogy érdekes kiugrást lehetett megfigyelni a választópolgárok számában Harkányban. Míg a 2018-as országgyűlési választáson a valasztas.hu adatai szerint 3743 fő szerepelt a harkányi választók névjegyzékében, addig pár nappal ezelőtt - készülve az őszi önkormányzati választásra - már 4157 fő volt. 

Lapunk az ugrásszerűnek mondható növekedés miatt megkereste a település jegyzőjét, dr. Markovics Boglárkát.

Első kérdésünk arra vonatkozott, hogy mi miatt ugrott meg ennyire a választópolgári létszám a tavalyi április országgyűlési választás óta. Arra is rákérdeztünk, hogy a megadott határidőig mennyien jelentkeztek át Harkányba. Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy hányan létesítettek ideiglenes lakcímet Harkányban a tavalyi országgyűlési választás óta.

Egyenletesen emelkedett a lakosságszám és a választópolgárok száma is

Első kérdésünkre egy meglehetősen hosszas választ kaptunk a jegyzőtől. 

"A Helyi Választási Iroda a települési szavazóköri névjegyzéket egy központi, zárt és védett elektronikus rendszerben vezeti. A névjegyzék vezetése folyamatos kötelezettségünk, annak lezárására csak az egyes választásokat megelőző második napon, az NVI Elnökének utasítása alapján van lehetőségünk. A településen lakcímet létesíteni csak az okmányirodában lehet, a bejelentkezéseket az illetékes kormánytisztviselők rögzítik, az elektronikus névjegyzék pedig automatikusan átveszi az okmányiroda által felvitt adatokat. 

Egyes választási események alkalmával kapunk képet arról, hogy az adott időállapotban éppen mennyi az egyes körzetekben lévő választópolgárok száma, ami értelemszerűen naponta változik."

Ehhez 4 adatsort csatolt a jegyző, amelyek a harkányi választópolgárok számát mutatták különböző időpontokban:

2016.06.01.: 3783 fő;

2018.04.08.: 3462 fő

2019.02.19.: 3832 fő

2019.08.08.: 4157 fő.

A jegyző szerint a 2016.06.01-es adatokat alapul véve - és a 2018-as visszaesést figyelembe véve - a választópolgárok száma az első és az utolsó dátum között nagyságrendileg 10 százalékkal nőtt. Emellett nőtt Harkány lakosságszáma is (2016: 4420 fő; 2017: 4516 fő; 2018: 4589 fő; 2019: 4762 fő) a KSH adatai alapján. 

A harkányi jegyzőtől kapott adatsorok első része
A harkányi jegyzőtől kapott adatsorok második része

A jegyzői válaszban szereplő választókörzeti táblázatokból az is kiovasható, hogy főleg a 004-es választókerületben - ami a jegyző asszony szerint az üdülővárosi rész - szembeötlő a választópolgárok számának emelkedése. 

"Ennek okai nyilván csak valószínűsíthetők, de lehetnek az alábbiak (is): 

  • A település fejlődik, emiatt mind többen gondolják úgy, hogy érdemes itt letelepedni;
  • Az ingatlanár-robbanás ellenére a víkendtelepen még mindig kedvezőbb áron lehet ingatlant vásárolni és az új vásárlók közül egyre többen döntenek úgy, hogy ezeket a házakat tényleges lakóingatlanként, és nem üdülőként használják; 
  • A harkányi adórendelet szerint azok az ingatlanok, amelyek állandó lakóhelyként vannak használva, mentesülnek az adó hatálya alól – felmerül annak lehetősége is, hogy néhányan emiatt jelentkeztek be állandó lakosként az ingatlanokba; 
  • A helyi lakosok pl. kedvezményes fürdő-belépési lehetőséget, ingyen parkolóbérletet, helyi rendezvényeken történő díjtalan részvételi lehetőséget kapnak, ami szintén letelepedésre vagy lakóként történő bejelentésre ösztönözhet.

A fentiekből látható, hogy a lakosságszám emelkedése hozta magával a választópolgárok számának emelkedését is, ezt bizonyítja az a tény is, ha megvizsgáljuk a lakosságszám és a választópolgárok számának különbözetét pl. 2016-ban és 2019-ben. Eszerint a különbözet 2016-ban 4420-3783=637 fő, míg 2019-ben 4762-4157=605 fő. Vagyis a különbözet (ami egyenlő a választójoggal nem rendelkezők számával) most is hasonló nagyságrendű, mint 

2016-ban, ami azt igazolja, hogy nemcsak választópolgárok jelentkeztek be a településen, hanem vélhetően komplett családok"

- olvasható a válaszban.

Megsemmisített adatok

Második kérdésünkre - hányan jelentkeztek át a megadott határidőig Harkányba - a következő választ kaptuk:

"A tavalyi országgyűlési választásokkal kapcsolatos iratok - a jegyzőkönyvek kivételével - 2018. július 9. napján a jogszabályi előírásoknak megfelelően megsemmisítésre kerültek, így az akkori átjelentkezők számáról már nem áll rendelkezésemre adat."

Kormányhivatal tudja

A harmadik kérdésünkre - melyben arra voltunk kíváncsiek, hogy hányan létesítettek harkányi lakcímet a 2018-as országgyűlési választás óta - ezt a választ kaptuk a harkányi jegyzőtől:

"A rendelkezésemre álló nyilvántartásból nem tudom megállapítani, hányan létesítettek lakcímet a 2018-as országgyűlési választások óta, mert a személyügyi-és lakcímnyilvántartás adatai kizárólag az aktuális állapotot tükrözik, ezen kívül a népességszámra az egyes évek vonatkozásában kizárólag a fentiek szerint ismertetett éves január 1-i adatok állnak rendelkezésemre. 

Mivel a lakcím-bejelentés a Kormányhivatal fenntartásában működő okmányirodákon keresztül történik meg, így a lakcím-bejelentéssel összefüggő ügyiratforgalom sem jelentkezik Hivatalomnál."

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil