Hatvanmilliós titkot leplezünk le!

2010. november 12. 17:36 2010. nov. 12. 17:36

Miután a pécsi adófizetők 60 millió forintot fizettek értek, vettük a bátorságot, és belelapoztunk a Szebellédi-féle önkormányzati átvilágításba. Leszámítva, hogy harmad akkora, mint mondták, egyelőre nem látjuk be, hogy miért is kellett volna titkosítani.



Belelapoztunk az eleinte hangoztatott 3500 helyett alig 1150 oldalas, 60 millió forintért készült átvilágítás anyagába. Mint korábban már megírtuk: a polgármesteri kabinet egy korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének címzett levélben azt is felvetette, hogy hosszú időre titkosítanák az anyagot szándékuk szerint.
Ez végül nem sikerült, hiszen a bíróság például a PDSZ-nek is odaítélte az anyagot. Annak próbáltunk utánajárni, hogy mi lehetett az oka annak, hogy a pécsi városvezetés egyáltalán eljátszott a titkosítás gondolatával.

A vezetői összefoglalót, amelyet már volt szerencsénk forgatni, nagyvonalúan átugrottuk. A teljes anyag első részéből olyan meghökkentő tények derültek, mint hogy "A költségvetési koncepció lényeges jelentőséggel bír a következő évi költségvetés megtervezésének szakaszában...", vagy hogy "A koncepció kialakítása során tehát elsődlegesen szem előtt kell tartani az alapellátást nyújtó intézmények zavartalan működtetését, a kötelező feladatok ellátását, illetve a mindezek fedezetéül szolgáló források biztosítását". Az intelmek között olyan örök érvényűeket találunk, miszerint "Folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások teljesítési rendszerére, és meg kell akadályozni az adósságspirál kialakulását.", Az is kiderül: "Az önkormányzati feladatellátás minden területén érvényesíteni kell a szigorú, takarékos gazdálkodás követelményét, amelyre már a költségvetés összeállításánál is tekintettel kell lenni."

A romák integrálása érdekében olyan javaslatokat tesz az operacionális auditálás (az átvilágítás művészneve) készítője, mint például "A cigány kisebbség foglalkoztatásának megteremtése érdekében komplex eszközrendszert kell kidolgozni, mely lehetővé teszi integrálódásukat a munka világába."

A gyengébbek kedvéért ismerteti az anyag az EKF beruházásokat, egyben megállapítja róluk, hogy a város egyedül nem lesz képes vállalni a működési költségeket. Tételesen - ezáltal hosszan - bemutatja a pécsi önkormányzat felépítését, kötelező és nem kötelező feladatait, külön kivesézve a polgármester és a jegyző dolgát, valamint az egyes bizottságokét, amiről egyébként lehet, hogy az átvilágítás elsődleges célszemélyei, azaz a városvezetés tagjai valamelyes maguk is tisztában vannak. Egy másik fejezetben az iskolákat, majd az egészségügyi, a szociális intézményeket sorolják fel, gondosan, szakfeladataikkal együtt. A következő részben, a forrástérképben sem találtunk semmi különöset, ahogyan a szervezeti és működési szabályzatok gyűjteményében sem.

Legközelebb a javaslatokat vesszük sorra, hátha ott már elég titok lappang ahhoz, hogy titkosítani kelljen, vagy kellett volna. Ígérjük: tovább lapozunk.