Havi 350 ezres pozíciót kapott Kővári a fideszes megyei közgyűléstől

2021. július 23. 18:00 2021. júl. 23. 18:00

Csütörtökön délelőtt közmeghallgatást, majd közgyűlést tartott a Baranya Megyei Önkormányzat, ahol az ÖPE-tag Kővárinak volt oka az örömre, ugyanis havi 350.000 forintos biztosi pozíciót szavaztak meg neki a fideszes képviselők. A pécsi önkormányzatnál már nem tudnak a fideszesek pozíciókat osztogatni a haveroknak, így maradt a Megyei Közgyűlés.

Ismét komoly öngólt rúgott Kővári János, de ezúttal igencsak jól jár vele anyagilag, hiszen havi 350.000 forint üti a markát. Mindezt a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes képviselőinek köszönheti, akik szerdán megszavazták a megye "fenntartható városfejlesztésért felelős biztosának". 

Módosították az SZMSZ-t, hogy a fideszes többség megválaszthassa Kővárit a pozícióra
Háromszor annyit kereshet, mint egy megválasztott képviselő

 

És hogy ez miért öngól? Nem is olyan régen ő volt az, aki telekürtöle a fideszes médiát azzal, hogy az MSZP pécsi frakcióvezetője, Csaba István (Kővárinak nem sikerült a nevét sem eltalálnia, akkor Csaba "Lászlóként" hivatkozott rá) "zsíros kifizetéseket" és "busás pénzösszegeket" kap azzal, hogy a Költségvetési és Gazdasági Bizottságnak is tagja lett. Aztán gyorsan kiderült, hogy nem mondott igazat a fideszes politikus, hiszen nem nőtt a szocialista képviselő tiszteletdíja. "Ez nettó hazugság, ugyanis egy kanyi vassal nem nő a tiszteletdíjam!" - fogalmazott akkor Csaba István.

Most pedig kiderült, hogy Kővári előre megjósolhatta a jövőt, csak kicsit szerepet tévesztett, és ő az, aki jól fizető, havi 350.000 forinttal járó pozícióhoz jutott. Ezzel egyébként háromszor több pénzt kap, mint amennyi egy megválaszott képviselő alap havi tiszteletdíja. Az összes közpénzhez köthető bevétele pedig átlépte a havi egymilliót.

Kapcsolódó:

 

Több mint egymilliós fizetés

Hatalmasat bukott a Fidesz 2019-ben az önkormányzati választáson, köszönhetően a 10 milliárdós adósságnak, a folyamatos korrupciós botrányoknak, a gazdátlanságnak és annak, hogy a komoly befeketetők ódzkodtak Pécsre jönni a helyi cégek fideszes einstandjai miatt. Ennek ellenére Kővári ellenzékben sem jár rosszul (bár ő szereti azt hangoztatni, hogy 2014 és 2019 között az ÖPE ellenzékben volt, miközben '19-ben az ÖPE közösen indult a Fidesszel és Kővári korábban fideszes országgyűlési képviselő is volt négy évig). Az újabb haveri pozícivóval immár több mint egymillió forintot tehet zsebre havonta:

  • Havi 567 ezer forintért ügyvezető kuratóriumi titkár a Kerek Világ Alapítványban.
  • Havi 350 ezerért a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa.
  • Önkormányzati képviselőként pedig további 200 ezer forint tiszteletdíjat kap (egy pécsi képviselő alap tiszteletdíja a mindenkor minimálbér, ami idén 167400 forint, ezen felül pedig 20% jár annak, aki mint Kővári, egy bizottságnak a tagja is. Ez alapján jön ki a havi 200.880 forintos havi tiszteletdíja.

 

Ez azt jelenti, hogy csak a közpénzhez, az adófizetői forinthoz köthető bevétele: kb. 1,1 millió forint/hónap.

Ez lehetett az ára annak, hogy ő induljon a Baranya 1-es, pécsi választókerületben?

Információink szerint nem véletlen az újabb jól fialó pozíció, amit neki hoztak létre, ugyanis a Fidesznek szüksége van a Baranya 1-es, pécsi választókörzetben valakire, aki bevállalja az indulást. Pécsett már 2018-ban is bukott a Fidesz, aztán 2019-ben még nagyobb pofont kapott. Komoly meglepetés lenne, ha 2022-be nyerni tudna a sorozatos botrányai, a gyenge városvezetése és a láthatatlan országgyűlési képviselői lobbija után. Ráadásul ellenzékben sem mondható, hogy megtáltosodtak volna. Ebből kiindulva aztán nem is állnak sorban a helyi fideszes potentátok a jelöltségért.

Információink szerint a Fidesz arra fog itt hajtani, hogy minél kisebb arcvesztés érje, de ezt senki nem vállalja be szívesen. Eddig két nevet hallani: Őri László és Kővári János. Őrinek kényelmes helye van a megyei közgyűlés élén, ezért ez a biztosi pozíció lehetett az ára annak, hogy Kővári induljon egy szinte biztosan vesztes küzdelemben. Ráadásul az ő imázsa nem is nagyon tud már tovább kopni a mostaninál az elmúlt 20 évben elkövetett bakijai és ellentmondásai után.

Rendszeres ellentmondások és bakik

Hosszasan lehetne sorolni Kővári bakijait, melyek úgy tűnik, hogy nem tántorítják el az újabb és újabb baklövésektől. Korábban a Mandulás kemping kapcsán kezdte el hamisan azt terjeszteni, hogy az önkormányzat be akarja építeni a terület, aztán Péterffy Attila gyorsan pontot tett az ügy végére azzal, hogy elmondta, még csak szóba sem került az, amiről Kővári beszél. Az már külön pikantériája az ügynek, hogy Kővári összetévesztette a Mandulás kempinget a Mandulás játszótérrel, és a nem létező építkezés ellen nem a kempingnél, hanem az út másik oldalán álló játszótérnél vívta a szélmalomharcát.
Itt írtunk akkor erről: Gátlástalanul félrevezették a pécsieket a Mandulás kemping ügyében

Ezután történt a már fentebb említett ügy, amikor zsíros pozíciók osztogatásáról beszélt Csaba István kapcsán, aztán kiderült, hogy a szocialista képviselőnek nem nőtt a tiszteletdíja, de ez az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában is benne van.

De nem csak az igazmondással, a nevekkel is problémája akadt már többször. Korábban Csaba Istvánt "Csaba Lászlóra" keresztelte, aztán az egyik közgyűlésen Siposné Bikali Évát "Bikaliné Évának" hívta.

Az is emlékezetes volt, amikor nemrég a Facebookon egy kommentelő Kővári egyik posztjához azt írta, hogy "mondja ezt, aki evekig ult a fideszben". Erre a "nemfideszes" képviselő azt írta: "sosem ültem a FIDESZ-ben. 16 éve az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője vagyok. Kérem nézzen utána az interneten...".
Hát voltak, akik utána is néztek:

Kővári János: "sosem ültem a FIDESZ-ben"

 

Korábban nagyon zavarta az is, hogy a pécsi városvezetés a minimálbérhez kötötte a képviselői tiszteltdíjakat, ezért idén 4-5 ezer forinttal többet kap egy pécsi képviselő, mint tavaly. Ez nagyon felháborítótta a helyi fideszes politikusokat, de úgy tűnik az nem zavarja őket, hogy Kővárinak létre kellett hozni egy több mint 300 ezres pozíciót, vagy amikor a Parlament fideszes házelnöke, Kövér László 290 ezres emelést szavaz meg magának.

Baranya Megyei Önkormányzat, mint fideszes kádertemető

A megyei közgyűléseket országszerte a kormánypárt irányítja, ami sokak szerint egyfajta "kádertemető". Nem is kell elmenjünk másik megyébe, hogy megbizonyosodjunk erről, hiszen a Baranya Megyei Önkormányzatnak jelenleg az az Őri László az elnöke, aki Páva Zsolt alpolgármestere volt. A Fideszhez lojális korábbi városházi és önkormányzati cégek dolgozói közül többen követték Őrit a megyére, ahol továbbra is biztosítják számukra a megélhetést, nem is rosszul.

A megyei közgyűlést 18 fő alkotja, ebből 12 képviselő fideszes a 6 ellenzéki képviselő ellenében, így kétharmados többséggel simán átviszi a Fidesz ezeket a döntéseket. Egyébként korábbi fideszes önkormányzati képviselőknek is mentőernyőt dobnak, hiszen pont Kővárival egy napon tette le esküjét külsős bizottsági tagként Oszoli Dénes, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője, aki 2019-ben alulmaradt az egyéni körzetében az ellenzéki jelölttel szemben. Ez sem rossz biznisz, hiszen ugyan annyi pénzt kap, mint egy megválasztott képviselő alap tiszteletdíja.

Itt is működik a Fidesz-tempó 

Az ellenzéki képviselők a napirendi pontnál jellezték, hogy nem volt túl elegáns, hogy a jelöltek, így Kővári János személyét is csak a közgyűlés napján, reggel 8-kor kapták meg, így kész tények elé voltak állítva. Be is nyújtottak egy módosító javaslatot, hogy a pozíció betöltőjéről ne a fideszes elnök javaslata alapján szavazzanak, hanem írjanak ki rá pályázatot és válasszák ki közösen a legalkalmasabb személyt. Ezt persze leszavazta a fideszes többség.