Hét városban állította le a Kúria a rádiós pályázatokat - baranyai szálak a háttérben

2017. december 7. 12:24 2017. dec. 7. 12:24

Hét városban fékezte be Andy Vajna rádiós térhódítását a Kúria, többek közt Pécsen és Kaposváron is. A hét városból ötnél a pályázatokon a pécsi önkormányzat egykori külsős tanácsadójának cége volt esélyes, a baranyai és somogyi megyeszékhelyeken pedig egy pécsi rádiós veterán indult a pályázatokon.

Összesen hét városban parancsolt megállást a helyi rádiók fideszes letámadásának a Kúria azzal, hogy a felszólította a Médiatanácsot a frekvenciapályázatok felfüggesztésére.

A 24.hu cikke szerint Székesfehérváron (101,8 Mhz), Veszprémben (90,6 Mhz), Pécsen (101,7 Mhz), Tatabányán (96,7 Mhz) és Kaposváron (99,9 Mhz) a zárójelekben jelzett frekvenciákért indult pályázat, ám a Regionális Rádió Kft. (mint az egyik induló) bejelentést tett, miszerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa jogsértő módon járt el a benyújtott pályázatokat illetően.

A bíróság először nem látta megalapozottnak a bejelentést, a cég ekkor a Kúriához fordult felülvizsgálatért, és végül a Kúria mondta ki, hogy a fenti öt frekvencia pályázatait föl kell függeszteni. A Regionális rádió kft. pályázatait ugyanis a Médiatanács mind az öt városban felfüggesztette előzőleg, eddig a sajtóban nem ismert okokra hivatkozva.

A Regionális Rádió Kft. mögött is kormányközeli üzletemberek állnak a 24.hu egy korábbi cikke szerint.

A lap cikke szerint Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron az LB Rádió Kft. tűnt eddig esélyesnek, amely mögött a Litter és Bíró ügyvédi iroda tulajdonosai állnak. Az ügyvédi iroda Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is védte, dr. Bíró Balázs a pécsi önkormányzat külsős tanácsadója is volt, de a földpályázatokon is megjelent a neve. Ahol eddig az LB Rádió Kft. nyert a kiírt pályázatokon, ott az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1 jelent meg az elnyert frekvenciákon hálózatba kapcsolva. (Hálózatba kapcsolás alatt azt kell érteni, hogy a helyi rádió a műsorideje jó részét átadta a Rádió 1-nek, saját műsort alig pár órában állít elő naponta.)

Keszthelyen (99,4 Mhz) és Nagykanizsán (95,6 Mhz) a Helikon Rádió szólt, azokért a frekvenciáékért is az LB Rádió Kft. indult el a régi csapattal szemben a pályázatokon. A két zalai frekvencia esetén a Helikon Rádiót működtető cég kérte a pályázatok felfüggesztését (mert szerintük a Médiatanács jogszerűtlenül járt el a pályázatok lebonyolításánál), amelyet a Kúria ugyancsak helybenhagyott. Így ezeknél a pályázatoknál is addig le kell mindent állítani, amíg a Kúria meg nem vizsgálja felülbírálati bejelentést és nem hoz érdemi döntést - olvasható a 24.hu egy másik cikkében.

Egyébként nemcsak az LB Rádió mögött állóknak vannak baranyai, pécsi kötődései, az önálló Magyar Távirati Iroda utolsó vezetője, a pécsi illetőségű Belénessy Csaba is szerzett pár frekvenciát már a filmügyi kormánybiztos rádiójának, igaz, volt, ahol végül vissza kellett adni az elnyert frekvenciát.

"Fodi" Pécsen és Kaposváron indult

Pécsen a 101,7 Mhz-es frekvenciáért a P1 Rádió Kft. indult, amelynek a tulajdonosi köre szoros összefüggésben áll a helyi Rádió 1 rádiót működtető Mambó Rádió Kft-vel, amely már hálózatba kapcsolódott a budapesti Rádió 1-gyel.

A Mambó Kft. ugyanis Fodor József "Fodi" cége, feleségével, Fodor-Uhrin Beátával tulajdonostársak benne.

A pécsi frekvencia-pályázat során az is kiderült, hogy a cégjegyzékben a P1 Rádió Kft. tulajdonosa (aki nem más, mint Fodi anyósa) valótlanul adta meg saját születési nevét az anyja neve helyett, ami normális esetben kizáró tényező lett volna a pályázaton.

A kaposvári frekvenciáért a Mambó Rádió Kft. adott be pályázatot.