Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Mohácson Csorbai Ferenc feljelentése nyomán

2020. szeptember 3. 17:42 2020. szept. 3. 17:42

A hvg.hu cikke szerint hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség Mohácson Csorbai Ferenc polgármester feljelentése nyomán, a lap birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt is állítja, a vizsgálódásnak köze van a nemrég menesztett jegyző ügyéhez.

Csorbai Ferenc július 31-én jelentette be, hogy méltatlanság okán, azonnali hatállyal megszüntette a város jegyzőjének, Kovács Mirellának a köztisztviselői munkaviszonyát. A polgármester részleteket nem közölt, posztjában azt írta, az adatvédelmi jogszabályok miatt nincs lehetőség arra, hogy tájékoztatást adjon a menesztett jegyző engedélye nélkül a felmentés indokairól, a jegyző pedig nem járult hozzá ehhez.

A hvg.hu megszerezte a feljelentést, mely szerint nemrég tizenöt önkormányzati dolgozónak is olyan egy-kétmillió forintos nagyságrendű jutalmakat akartak kiosztani Mohácson bizonyos projektek menedzseléséért, amik már korábban lezárultak, így nem is lehetett velük semmi teendőjük. Csorbai fel is sorolta a rendkívüli munkavégzésekként beírt kifizetésre szánt projekteket, köztük volt a mohácsi bicikliút-hálózat bővítése, ami 2019-re már teljesen lezajlott, de a mohácsi piacfejlesztés is. A lap ugyanakkor megjegyzi, a 38 tételt tartalmazó listán több olyan projekt is szerepel, ami még nem zárult le.

Csorbai a feljelentésben azt is állította, a jegyző szerint kialakult gyakorlat, hogy a polgármesterrel íratják alá ezeket a kifizetéseket, emiatt az is felmerülhet, hogy már az előző évi kifizetések is megalapozatlanok voltak - olvasható a cikkben. A hvg.hu-nak a rendőrség megerősítette, hogy augusztus 12-én hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, az ügy a polgármester kéréséről Mohácsról Pécsre került.

Mohácson szeptember 27-én időközi választást tartanak, mert a fideszes többségű testület feloszlatta magát. Ez kormányoldal részéről már tavaly október óta, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József fideszes polgármester halála miatt, egyetlen indulóként behúzta a polgármesteri széket, tervben volt.

Az őszi választáson a kormányoldal jelöltje Pávkovics Gábort, a testület feloszlatása előtt Fidesz-KDNP-s alpolgármester, és Szekó József lánya is megméretteti magát képviselőjelöltként. Ellenzéki oldalon egy, önmeghatározásuk szerint országos politikától mentes helyi civil szervezet alakult Változást Akarók Nemzedéke (VAN) néven, elnöke az a dr. Szigeti József, akit Csorbai Ferenc alpolgármesternek szeretett volna, a helyi Fidesznek viszont nem kellett az elismert orvos.

Forrás: Pécsi STOP/hvg.hu