Hungast-panaszok: falra hányt pástétom, büdös csirke

2015. január 14. 19:05 2015. jan. 14. 19:05

Nem csak diákok - vagy szülők - tettek panaszt a Pécsen 2012 óta közétkeztető Hungast ételei miatt, idősek otthonaiból is szép számmal érkezett ilyen. Volt étel, amit csak kutyakajának hívtak a gyerekek, és egyikük ki is hányta.



Mint kiderült: 2012-ben összesen 8, 2013-ban 15, 2014-ben 14 panasz érkezett a pécsi Elszámolóházhoz a Hungast ételeivel kapcsolatban. Ez több, mint amiről mi írtunk korábban, aminek oka az lehet, hogy mi akkor kifejezetten az iskolai étkeztetést érintő problémákról kérdeztük az önkormányzati intézményt. Az adatokat kikérő önkormányzati képviselő, Gulyás Emil az egész vertikumot illetően érdeklődött, így a gyűjtésben az idősotthonok is benne vannak.
Vettük a bátorságot, és átböngésztük a panaszokat. Jött jelzés óvodából büdös, síkos tálcákról, ételmaradékos evőeszközről és durván beszélő konyhai alkalmazottról, de kenyérre kent "barna trutyiról" is az egyik pécsi suliból. Ismét előjött egy általunk már megírt 2012-es panasz, most egy másik iskolából: nincs elegendő személyzet, a teát a portás osztja ki.

2012 legáltalánosabb panasza az volt, hogy a gyermekétkeztetésben idegen ízeket túl rámenősen erőltette a Hungast, ezért sok gyermek meg sem kóstolta az egyes ételeket. Az egyik iskolából például határozottan kérték, hogy többet ne vigyenek oda sütőtökkrémlevest pattogatott kukoricával.

2013-ban volt olyan konyha, ahonnan a hét egyetlen napján sem találtak kifogástalan menüt az önkormányzati ellenőrök. Az egyik iskolából egyenesen azt jelezték, hogy egy kisfiú egyszerűen kihányta az ebédet. Kiderült: több diák keménysége miatt "kutyakajának" titulálta az aznapi pástétomot. Maga az Elszámolóház kifogásolta egyszer, hogy híg volt az egyik étel, és egyetlen kis kocka hús volt csak benne.

Volt, aki arra gyanakodott, "fáradt" olajjal sütötték az egyik fogást, jött panasz elvághatatlanul kemény húsra, de a fordítottja is előfordult: vágás közben meghajlott a gyenge villa. Az egyik iskolában nem szerettek volna többet, mint hogy legyen kiskanál a pudinghoz és a joghurthoz.

Jeleztek rossz szagú halat és csirkehúst - utóbbira az "olcsó húsnak tápszeres a szaga" mondás igaz -, egy alkalommal pedig olyan szó szerint keserű só került az ételekbe, amelynek a következménye az lett, hogy abból a teljes gyártott mennyiséget kivonták a forgalomból, országszerte.

Panaszkodtak még az önkormányzat balatonfenyvesi táborából visszatérő felnőttek a gyermeknyi adagra, ám érdekes módon a hernyós levesre, bár bejárta a sajtót, nem találtunk semmilyen utalást.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop