Idén is lesz étel- és ajándékosztás Pécsen, a BMSZA és a Mindenki Pécsért Egyesület szervezi az akciót

2019. december 4. 11:37 2019. dec. 4. 11:37

December 21-én lesz a hagyományos szakszervezeti és pártok, civil szervezetek által megrendezett ajándék- és ételosztás Pécsen. A rendezvényre a szervező Mindenki Pécsért Egyesület, valamint a Baranya Megyei Szakszervezeti Akcióegység várja a civilek és mások felajánlásait is.

Immáron 9 éve, hogy a Baranya Megyei Szakszervezeti Akcióegység (BMSZA) minden év decemberében ingyenes étel-, ruha- és ajándékosztást szervez Pécsen, ezzel segítve a hajléktalanokat, rászoruló családokat. Az évek folyamán a szakszervezeti akcióhoz az ellenzéki pártok és civil szervezetek is becsatlakoztak.

A jótékonysági akciót több helyen tartották már meg az elmúlt évtizedben: volt már az Irgalmasok temploma előtt, a Jókai tér alsó részén, de a Siklósi úti felüljáró alatti placcon is. 

Idén december 21-én (szombat) délelőtt 11 és délután 14 óra között tartják az ingyenes étel- és ajándékosztást a pécsi Kossuth téren (az ebédosztás 12-14 óra között lesz), több sátorral települnek ki, a szervezők a BMSZA és a Mindenki Pécsért Egyesület. A támogatók az egyesületben résztvevő pártok (Demokratikus Koalíció, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a szakszervezetek, valamint a Nő az Esély Egyesület, és a Forum Sophianae Egyesület.

Az idei jótékonysági akción az étel-, ruha- és ajándékosztás mellett karitatív sátor is lesz, de fodrászok is kitelepülnek, akik ingyen vágnak hajat a résztvevőknek, és ünnepi műsorral is készülnek a szervezők. Ugyanakkor aki ajándékozna, az ne fogja vissza magát, bátran lehet hozni a helyszínre a felajánlásokat (ez lehet gyümölcs, könyv, játék, csokoládé, ajándékcsomag, bármi egyéb). 

Az akción résztvevőket a tervek szerint Péterffy Attila polgármester, Mellár Tamás országgyűlési képviselő és Benke Norbert fogja köszönteni.

Benke Norbert (Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei titkára, BMSZA egyik főszervezője) a Pécsi STOP-nak elmondta, a kitelepülési engedélyt megkapták a rendezvényre, amelyen idén a Mindenki Pécsért - Pécs mindenkiért mottó jegyében fogják osztani az ételt, 3-400 embert várnak, ennyi adag étel lesz, de rengeteg zsíroskenyérrel és egyebekkel is készülnek a programot segítő pártok és szervezetek. Az akció egyben jubilálás is, hiszen 9 éve már, hogy a szakszervezetek elindították a Tele puttony-Tele tál segítő étel- és ajándékosztást a baranyai megyeszékhelyen.

Mint kifejtette, ez egy karitatív akció, a nagycsaládosokat is szívesen várják, hivatalos Télapó is lesz a rendezvényen, a gyerekeknek ajándékcsomagokkal készülnek. 

Hozzátette, ahhoz képest, hogy ezt a segítő feladatot az államnak kellene ellátnia, ismét a szakszervezetek és a pártok segítik a nehéz sorsúakat, mert hogy a nagycsaládosok mellett a hajléktalanokat is szívesen látják, a programot a hajléktalanszállókon is hirdetik. 

Forrás: Pécsi STOP