Itt a május, és semmit sem tudni a Horvát Színház felújításáról

2017. május 11. 15:23 2017. máj. 11. 15:23

Május 11. volt a határideje a Horvát Színház teljes körű kiviteli munkájának, ám egyelőre nem hallani arról, hogy tényleg kész lett a munka. A színházfelújítás és bővítés alapkövét 2014. áprilisában tették le, eredetileg az év őszére kellett volna elkészülnie a beruházásnak.

Még tavaly decemberben írt arról az önkormányzati lap, hogy sínen van a Pécsi Horvát Színház felújítása, folytatódhat végre a munka.

Az a munka, amely 2014. április 2-án kezdődött el, ekkor tették le ugyanis a felújítás és bővítés alapkövét, a munkálatokra akkor bruttó 600 millió forint lett előirányozva. A színháznak az év őszére kellett volna készen lennie az eredeti tervek szerint.

Aztán 2015. januárjának végén a városháza szerződést bontott a kivitelezést végző céggel, utána pedig bő másfél éven keresztül nem történt semmi a területen némi állagmegóváson kívül. Közben a pénz nagy része elfogyott, több közbeszerzés is sikertelen lett, mert a hiányzó összeg duplájáért vállalták volna a kivitelezést végzők az 52 százalékos készültségi fokon álló beruházást. Végül az állam nagy duzzogva beígért 100 milliót a megmaradt nettó 107 millió forint mellé, a pécsi önkormányzat pedig bedobott még bruttó 170 milliót a kalapba.

Az állami támogatás bejelentésekor - tavaly szeptemberben - Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő azt magyarázta, hogy a színháznak idén júliusra készen kell lennie.

Csizi Péter szeptemberi kijelentésének egy kicsit ellentmondott Bognár László, a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke tavaly decemberben, a pecsma.hu cikkében ugyanis a következő szerepel:

Az épület jelenleg szerkezetkész állapotban van, a bővítmény szerkezete részben készült el. A tervek szerint a teljes körű kiviteli munka befejezésének határideje a szerződés megkötésétől számított hat hónap, azaz 2017. május 11.

Az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága előtt is megfordult a Horvát Színház ügye, tavaly novemberben egy előterjesztésben a következő szerepelt:

Az eljárás PMJVÖ Közgyűlésének 305/2016. (10.27.) sz. határozatával eredményesen lezárásra került, melynek eredményeképpen a Felek 2016. november 11. napjával aláírták a Vállalkozási Szerződést. A Szerződésben foglalt befejező munkálatok kivitelezésének teljesítési határideje 6 hónap, mely egyben a műszaki átadás-átvétel megkezdésének időpontja is. A jogerős használatba vételi engedély megszerzésének tervezett dátuma 2017. augusztus 31.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a támogatás felhasználásának véghatárideje 2017. június 30. (szőrmentén, de erre utalhatott Csizi Péter is tavaly), míg a záró szakmai beszámolónak és elszámolásnak idén augusztus utolsó napjáig kell elkészülnie.

Mivel eddig nem lehetett hallani a műszaki átadás-átvétel fanfárjainak zengedezését, így lehet élni a gyanúperrel, hogy a beruházás ismét csúszást szenvedhetett valamilyen okból.

Az ügyben megkerestük a pécsi önkormányzatot, amennyiben válaszolnak, újra jelentkezünk.