Jövő héten befejeződik a Centrum parkoló első ütemének fejlesztése

2020. szeptember 16. 14:28 2020. szept. 16. 14:28

Június közepe óta zajlik a Centrum parkoló felújítása, melynek első üteme a tervezettnél korábban, szeptember 22-én zárul - közölte szerdán a pécsi önkormányzat.

A parkolón június közepén kezdtek el dolgozni, a terület jelentős része lezárásra került, amely megnehezítette a belvárosban közlekedők életét, ezért az önkormányzat célja az volt, hogy lehetőség szerint a leginkább lecsökkentse a kivitelezés időtartamát.

A munkálatok során a Strabag Építő Kft-vel a felmerült problémákat gyorsan és szakszerűen sikerült megoldani, továbbá a kivitelező nagy létszámú dolgozót és gépparkot vonultatott fel a helyszínen, így a tervezett határidő előtt be tudta fejezni a parkoló I. ütemének kivitelezését - írta az önkormányzat.

Az útügyi hatóság segítségével a szükséges forgalomba-helyezési eljárást is rövid idő alatt sikerült lefolytatni, így a korábban 2020. október 1-re tervezett átadás már 2020. szeptember 22. napján megtörténik, azaz szeptember 22-én 6 órától az I. ütem keretében elkészült parkolórész megnyílik a közforgalom előtt.

Az I. ütemben érintett területen 162 db új, aszfaltozott útról megközelíthető térköves parkolóhely került kialakításra, amely mellett az elektromos autók töltését biztosító parkolóhelyek is bővültek. A parkolók mellett a környező terület is megújult. A környező járdák új térburkolatot kaptak, jelentősen megnövekedett a zöldfelület aránya is, továbbá LED-es közvilágítási rendszer kiépítése is megtörtént.

A közleménye szerint a 2020. szeptember 22-én átadják a felújított parkolót. Ezzel egyidőben megkezdődik a beruházás II. ütemének kivitelezése, amely alatt a következő korlátozásokra kell majd számítani:

  • a Kereskedők Háza és az Ifjúsági Ház előtti területet lezárják a gyalogos- és a gépjárműforgalom elől,
  • a korábban ideiglenes jelleggel megnyitott Jókai utcai behajtót megszüntetik, a parkolót csak déli irányból, a Nagy Lajos király útja felől lehet megközelíteni,
  • a Centrum-parkoló megközelítésére kizárólag a Nagy Lajos király útjáról keleti irányból van lehetőség,
  • a párhuzamosan futó projektek kivitelezése 2020. október közepéig zárul le, akkortól biztosított lesz a Nagy Lajos király útja nyugati irányából történő bekanyarodás a Centrum-parkolóba,
  • déli irányból gépjárművel a felújított parkoló bejáratáig lehet közlekedni, az út további részét lezárják.
     
Forrás: pécsi önkormányzat

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP