Jövőre lejár a pécsi Tiborcz-lámpák garanciája, új üzemeltetőt keres a BIOKOM

2019. október 29. 15:55 2019. okt. 29. 15:55

2020 márciusában lejár azoknak a ledes világítótesteknek a garanciája, melyeket még 2015-ben szerelt fel a pécsi közvilágítás korszerűsítését végző Elios Zrt., amely akkor még Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségében állt.

Új közbeszerzést írt ki a BIOKOM a pécsi közvilágítási rendszer üzemeltetésére és karbantartására - számolt be az uniós közbeszerzési értesítő (TED) alapján a Szabad Pécs

A kiírás szerint a pécsi városüzemeltetési cég 19 968 darab közvilágítási, illetve 467 darab díszvilágítási berendezés (mínusz a karácsonyi díszfények) üzemeltetésére és karbantartására keres vállalkozó szellemű jelentkezőket, összesen 36 hónapra (azaz három évre). A cég a kiírásban arra is felhívta a figyelmet, hogy 7136 lámpatest esetében 2020. március 17-ig szóló garancia van érvényben. 

Ezek azok a lámpatestek, amiket az akkor még az Orbán Viktor veje - Tiborcz István - érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. cserélt le 2015-ben. Az ügy előzménye az volt, hogy a 2014-es fideszes többségű pécsi önkormányzat arról szavazott, hogy milliárd forintos hitelből korszerűsítsék a pécsi közvilágítás egy részét. A hitelfelvételre az áment a kormányzat részéről Orbán Viktor mondta ki, a közbeszerzésen pedig a veje érdekeltségébe tartozó cég lett a befutó. 

2018-ban aztán az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) nyomására nyomozás indult az Elios által megnyert közvilágítási közbeszerzések kapcsán (mert hogy sok helyen uniós forrásokat használtak fel ezekhez az önkormányzatok önrész gyanánt), és végül a pécsi ügyben is indult nyomozás, mert a Zoom.hu akkori cikke szerint hiába ment hitelből a közbeszerzés, ugyanolyan gyanús tényezők tűntek fel ennél az ügyletnél is, mint a többinél. Végül azonban az Elios-érintettségű nyomozásokat lezárták mindenhol, bűncselekményt pedig nem állapítottak meg Pécsen sem.

A kiírás szerint a hibaelhárításra (a hiba észlelésétől, vagy a bejelentéstől számítva a hiba elhárításának befejezéséig) a következő határidői lesznek a közbeszerzésen nyertes cégnek:

- Gépjárműforgalmú területek, útvilágítás: 168 óra

- Gyalogos övezetek, parkok: 48óra, illetve a péntek 16:00-tól szombat 24:00 között érkező hibákat hétfő 24:00-ig

- Gyalogos-átkelőhely: 48óra, illetve a péntek 16:00-tól szombat 24:00 között érkező hibákat hétfő 24:00-ig

A hibabejelentésre a 2013 óta használatos KOVIKA-rendszert lehet használni, és hát szükség is lesz rá, mert a Szabad Pécs anno kikérte más ügyben, hogy mennyi meghibásodás is volt a pécsi közvilágításrendszerben 2013-2018 között:

 

A közbeszerzés kiírása szerint egyébként olyan céget vár a BIOKOM, amelynek legalább 4000 LED-lámpát is magába foglaló közvilágítás egy éven át tartó karbantartását is igazolni kell. Emellett a jelentkezőnek legalább 3 darab, minimum 12,5 méter emelőmagasságú emelőkosaras gépjárművel, melyek átlagéletkora nem haladja meg a 3 évet.

A jelentkezéseket 2019. december 10-ig várja a városüzemeltetési cég. Hogy mennyibe fog kerülni a közbeszerzés, azt egyelőre nem tudni, az összeg ugyanis nem szerepel a kiírásban.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs