Jövőre sem maradhat az önkormányzatoknál a gépjárműadó-bevétel rájuk eső része

2020. május 26. 13:12 2020. máj. 26. 13:12

Kedden benyújtották a 2021-es költségvetési törvény tervezetét, melyől a hvg.hu szerint kiderül, a járvány elleni védekezés alapját illeti a teljes gépjárműadóból származó bevétel, azaz ebből egy forintot nem látnak majd az önkormányzatok. Pécsnek idén 480 milliós érvágást jelentett a gépjárműadó-bevétel elvonása, a jelek szerint jövőre is érzékeny veszteséggel számolhat a város.

A cikk emlékeztet, a járvány kitörése után a kormány döntése értelmében a gépjárműadó-bevételek önkormányzatoknál maradt hányadát átirányították a járvány elleni védekezési alapba. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a lépést követően jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad, de az csak május első felében vált egyértelművé, hogy ez mekkora pénzügyi gondokat jelent az intézményeket működtető önkormányzatoknak. 

Arról, hogy a döntés érzékenyen érintette Pécset, a Pécsma.hu írt. A lap szerint a város idénre 480 millió forint gépjárműadó-bevétellel számolt, ez viszont füstbe ment a döntéssel.

A hvg.hu a kedden benyújtott 2021-es költségvetési tervezetre hivatkozva most azt írja, jövőre a járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevétel 40 százalékát.

Megjegyzik, ez már a Költségvetési Tanács értékeléséből kiderült, az viszont nem volt egyértelmű, hogy az adóbevétel államra eső része megy a járványügyi alapba, vagy a teljes bevétel. A cikk szerint a kormány 87 milliárd forintot vár a gépjárműadóból.

A gazdaságvédelem költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály

A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kedden, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A miniszter ismertette: oktatásra 2229 milliárd forintot, az előző évinél 80 milliárd forinttal többet szánnak, egészségügyre 2145 milliárd forintot, ami 186 milliárd forintos növekedés az ideihez képest. Nyugellátásokra a 2020-as összegnél 325 milliárd forinttal többet, 3090 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés, a 13. havi nyugdíj folyósítására 77 milliárd forintot, a nyugdíjprémium kifizetésére 53 milliárd forintot fordítanak majd. A honvédelemre fordítható források összege 30 százalékkal 778 milliárd forintra nő, és szinte minden területre több forrás jut majd.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a 2021-es költségvetésben közel 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot hoznak létre. Szavai szerint a jövőre a gyermeket nevelő családok támogatására 2295 milliárd forintot fordítanak.

Az MTI híradása szerint a tervezet szerint jelentősen több költségvetési forrás jut a helyi önkormányzatoknak 2021-ben: az idei nagyjából 739 milliárd forintos forrás helyett mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd.

Forrás: Pécsi STOP/hvg.hu/MTI