Karácsonyra készülhet el a Magasház helyén álló park

2019. szeptember 12. 11:15 2019. szept. 12. 11:15

Legalábbis a tervek szerint a munkaterület átvételétől számítva 4 hónapja van a nyertes cégnek, hogy kötbérmentesen elkészítse az oda tervezett játszóteret és parkot.

Mint ismert, augusztus 23-án munkások kezdtek dolgozni az egykori Magasház helyén, ahova még Csizi Péter ígért be új játszóteret, parkot meg büfét még 2016-ban, amikor még aktív fideszes országgyűlési képviselő volt. A parknak eredetileg 2018 tavaszán örülhettek volna a környéken lakók, de ahogy sok minden más, ez is csúszott.

Az ígéretekből persze közel három évig nem lett semmi, ezért is volt meglepő látni, mikor augusztus végén egyszercsak felvonultak a munkások a területre. A Pécsi STOP augusztus 24-én kereste meg a pécsi önkormányzatot, hogy akkor tényleg emiatt a projekt miatt látható a nagy buzgólkodás a területen, ám mint sejthető, a városházától egy árva betű sem érkezett, nemhogy komplett válasz.

A park kialakításának már kétszer nekifutott az önkormányzat, ám egyszer sem sikerült nyertest hirdetnie a városházának a projektre kiírt tendereken, mivel magasabb árajánlatokat adtak a jelentkezők a rendelkezésre álló 120 millió forintnál. Végül az a döntés született, hogy a bezárt Árpád fejedelem-iskolára félretett pénzből pótolják ki a szükséges összeget, de közben az önkormányzat vadul kilincsel plusztámogatásért.

A Magasház helye észak felől - Fotó: Pécsi STOP

A fellelhető dokumentumok szerint harmadjára már tárgyalásos eljárást indított a pécsi önkormányzat, amelyen a kozármislenyi RP-SC Holding Kft. nyert, velük köttetett meg a kontraktus 126,362 millió forintért augusztus 21-én. (A cég egyébként Pécsen a Misina-tető megújításán is dolgozott, de Dombóváron is több projektben működött közre.)

Ebből a pénzből kell többek közt egy új közparkot kialakítani, amely a kiírás szerint csatlakozik a Megyeri tér és a Hungária utca meglévő zöldfelületéhez. Ezen kívül egy játszóteret is meg kell építeni, valamint egy büfé is szerepel a tervekben egy nyilvános illemhellyel a terület déli részén (vagyis a Megyeri tér felőli oldalon). Ezek mellett növényeket kell telepíteni, térfigyelő rendszert kell kialakítani, parkolókat, járádkat és utakat kell építeni (120 négyzetméteres térköves parkoló; 415 négyzetméternyi aszfaltos járda, 745 négyzetméternyi térburkolatú járda). Valamint egy elektromos autók töltésére szolgáló töltőállást is létre kell hozni és hát a közvilágítást is ki kell alakítani a területen.

A Magasház helye kelet felől - Fotó: Pécsi STOP

A cég és az önkormányzat között kötött szerződés értelmében "a teljes körű kiviteli munka befejezésének kötbérterhes időtartama 4 hónap, a munkaterület átadás napját követő naptól kezdődően."

Mivel a területen augusztus 23-án tűntek fel a munkások, így az átadás napját követő nap augusztus 24. lehet. Ha ehhez hozzáadjuk a kötbérmentes 4 hónapot, akkor december 24. lehet a véghatáridő (azért írjuk ezt feltételes módban, mert csupán ennyi szerepel, dátumok nélkül a kontraktusban). A cégnek, ha majd megtörtént az átadás-átvétel, akkor 60 hónapig tartó jótállást kell biztosítania a területre és az ott általuk felhúzott ingatlanokra, stb. Viszont a jótállás nem terjed ki elemi csapásra, rongálásra, szakszerűtlen működtetésből, beavatkozásból fakadó károk elhárítására.

Vagyis ideális esetben még 2020 előtt megvalósulhat valami a Csizi-féle 2016-os ígéretből, a park pedig a Szabad Pécs vonatkozó cikkének végén látható látványterv szerint fog elviekben elkészülni.

Forrás: Pécsi STOP